Alergii: simptome, cauze și exemple

Alergii

Alergii

Alergia corespunde unei funcționări necorespunzătoare a sistemului imunitar.

În loc să reacționeze contra agenților patogeni, imunitatea persoanelor cu alergii se activează exagerat în fața unor substanțe pe care le percepe greșit ca fiind periculoase.

Principalele tipuri de alergii sunt cele respiratorii (polen, acarieni), alimentare (alergia la lapte, alergia la ouă, alergia la alune, nuci), alergie la medicamente (unele antibiotice, anestezice) la înțepăturile de insecte (albine, viespi, păienjeni) și cele de contact (latex, nichel).

Alergiile apar mai ales la persoanele care au predispoziție genetică moștenită de la părinți.

Creșterea numărului de cazuri în ultimele decenii are legătură cu stilul modern de viață, cu consumul alimentelor procesate și pline de chimicale, cu munca în spații închise, cu lipsa alăptării și cu administrarea inadecvată a antibioticelor.

Totodată, și preocuparea pentru igiena excesivă este o cauză implicată în apariția alergiilor.

În funcţie de tipul alergiei, simptomele apar la nivelul căilor respiratorii (strănut, tuse), al pielii (eczema) sau pot fi de ordin digestiv (vărsături, crampe).

S-a observat că, de pildă, copiii care sunt protejați excesiv de microbi sunt mai bolnăvicioși, întrucât imunitatea lor nu este suficient antrenată cu aceștia.

În cazul micuților supraprotejați, imunoglobulinele E, anticorpi care au rolul de a distruge paraziții, se văd nevoite, în absența contactului cu microbii, să se reprofileze, atacând substanțe inofensive precum polenul, laptele sau penicilina și astfel apar alergiile.

Mai exista totusi si alte tipuri de alergii cum ar fi: alergie la frig, alergii la produse cosmetice , alergie la praf, alergia la sapun

Dacă te confrunți cu simptomele specifice alergiei, este bine să îți faci programare la medicul alergolog.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Ne puteți găsi pe Instagram Doftoria și pe Twitter Doftoria

Citeşte şi alte Articole :

5 uleiuri esențiale pentru alergii

Alergie la detergent (de vase sau de rufe)

Alergie la păr de animale

Alergia la ouă: simptome, cauze și factori de risc

Anafilaxia: alergii alimentare

15 tratamente naturiste pentru reacţii alergice

Şoc anafilactic: tratament, cauze, factori de risc, simptome şi manifestări