Alergii la produse cosmetice
Alergii la produse cosmetice: deși scopul cosmeticelor și al produselor de toaletǎ este acela de a face persoane care le utilizeazǎ sǎ se simtǎ mai bine, unii oameni pot experimenta reacții alergice la unele dintre substanțele pe care aceste produse le conțin.
Astfel, ȋn timp ce mulți oameni folosesc aceste produse fǎrǎ a avea probleme, alți oameni experimenteazǎ erupții cutanate și iritații la nivelul pielii.
Cauzele care dezvoltǎ alergii la produse cosmetice
Ingredientele cele mai comune din produsele cosmetice care pot cauza reacții alergice sunt parfumurile și conservanții.
Dacă sunteți alergic la parfumul unui produs, trebuie sǎ evitați extractele de plante parfumate.
Plantele care pot provoca cele mai multe reacții cutanate sunt: uleiul de arbore de ceai, extractele de citrice și levǎnțicǎ.
Substanțele chimice de conservare sunt necesare în majoritatea produselor cosmetice motiv pentru care trebuie sǎ citiți atent eticheta unui produs ȋnainte de a-l achiziționa.
Alte produse care pot cauza reacții alergice sunt: lacurile de unghii, produsele de protecție solarǎ și vopseaua de pǎr.
Reacțiile alergice puternice pot cauza inflamarea urechilor, a feței și a gâtului, precum și a scalpului.
Simptomele alergiilor cosmetice
Există două tipuri de reacții cutanate care pot apǎrea din cauza produselor de ȋnfrumusețare.
Prima este dermatita de contact iritantǎ care produce mȃncarime, produce o senzație de arsurǎ, iar zona de piele afectatǎ se ȋnroșește.
Al doilea tip de reacție implică sistemul imunitar și se numește dermatita de contact alergică.
Acesta este caracterizatǎ prin apariția unor simptome precum: roșeață, umflături, mâncărimi, urticaria.
Reacția alergicǎ poate apǎrea pe orice parte a corpului, deși de cele mai multe ori apare la nivelul feței, buzelor, al ochilor, al urechii sau al gâtului.
Tratamentul alergiilor cosmetice
Tratamentul implică ȋn primul rȃnd întreruperea utilizării tuturor produselor cosmetice ȋn zona afectată și tratarea pielii cu o cremǎ cu steroizi sau o cremǎ cu hidrocortizon pentru a reduce inflamația.
Dacǎ leziunile cutanate (veziculele) se infecteazǎ medicul poate recomanda și un tratament cu antibiotic.
Cel mai sigur mod de a trata alergia este ȋntreruperea utilizǎrii produsului, iar spre deosebire de alte alergii, ȋn acest caz pacientul nu poate urma un tratament de desensibilizare care sǎ permitǎ contactul cu substanța deoarece simptomele vor apǎrea de fiecare datǎ.
Cel mai sigur mod de a evita astfel de episoade este excluderea totalǎ a produsului sau a ingredientului care a produs reacția alergicǎ.
Prevenirea alergiilor cosmetice
Cel mai bun mod de a evita alergiile cosmetice este reprezentat de citirea etichetelor produselor cu atenție.
Un alt sfat utile este sǎ realizați un test rapid pe o porțiune micǎ de piele înainte de a aplica orice produs cosmetic pe zone mai mari.
Specialiștii recomandǎ pacienților sǎ utilizeze o cantitate micǎ de produs pe ȋncheietura mȃinii și sǎ aștepte cel puțin 24 de ore pentru a vedea dacă acesta are vreun efect nociv asupra organismului.
Se recomandǎ utilizarea unor ingrediente cȃt mai naturale și care conțin cȃt mai puține substanțe chimice, mai ales cǎ parfumurile și conservanții dintr-un produs sunt factorii care cauzeazǎ astfel de reacții ale pielii.
Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria
Citeşte şi alte articole: