Afta este o leziune destul de frecventă, în special a mucoasei bucale, caracterizată prin apariţia de mici vezicule, la început transparente, apoi opace, înconjurate de o margine roşie. După spargere răman mici ulceraţii rotunde sau ovale, acoperite de un depozit gălbui şi înconjurate de o aureolă roşie foarte dureroasă. Se localizează pe partea mucoasă a buzelor sau a obrajilor şi se vindecă după 2-8 zile.
Apare şi la nivelul vulvei şi al rectului (mai ales la copii) cauzată de ingerarea unor substanţe iritante sau toxice, ca şi în stări dificile ale organismului (alimentaţie insuficientă, avitaminoze, surmenaj, boli infecţioase). Evoluţia se complică prin suprainfecţia aftei cu microbi sau, în special la sugari, cu ciuperci.
Terapia naturistă recomandă:
Plante medicinale: salcia, salvia, sulfină, trandafirul, busuiocul, turiţa mare, nalbă mare.
Fructe: afinul, dudul.
Legume: morcovul.
Produse apiterapice: Propilis spray, Propoderm unguent, Proderm soluţie, Parodontovit soluţie, Gingiprop sub formă de badijonări .
Medicamente din plante: Aftogeranil soluţie 2% .
Alte recomandări pentru a trata afta: Evitarea alimentelor prea tari şi iritante; o igienă bucală permanentă care previne apariţia aftelor.