Acupunctura: beneficii și contraindicații

Acupunctura

Acupunctura

Acupunctura este un tratament ce aparține medicinei chineze tradiționale. Ideea care stǎ la baza acestei tehnici este faptul cǎ energia, cunoscutǎ sub numele de „Qi” parcurge prin diferite cǎi energetice (meridiane) ȋn organism.

„Qi-ul” menține echilibrul dinamic al yin și yang, care sunt opuse complementare. Conform medicinei chineze, toate elementele din naturǎ au atȃt yin și yang, iar un dezechilibru al Qi-ului este cel care cauzeazǎ boala. Pentru a restabili acest echilibru, se insereazǎ ace de acupuncturǎ ȋn puncte de-a lungul meridianelor.

Acupunctura este o terapie ce se realizeazǎ pentru tratamentul unei palete largi de afecțiuni. Mulți oameni ȋncearcǎ acupunctura și medicina orientalǎ atunci cȃnd tratamentele standard nu dau efecte sau, ȋn alte cazuri, ca și tratament preventiv. Cȃteva ședinte de acupuncturǎ pe an dau tonus organismului, previn boala și promoveazǎ sănătatea, energia și vitalitatea.

Cercetările sugerează că tehnicile utilizate ȋn acupuncturǎ produc o varietate de efecte la nivelul organismului și al creierului. Una dintre teorii este aceea cǎ fibrele nervoase transmit semnale ce stimuleazǎ măduva spinării și creierul, prin activarea sistemului nervos central.

Măduva spinării și creierul, elibereazǎ apoi hormoni care amelioreazǎ durerea dar și care îmbunătățesc în același timp starea de sǎnǎtate. Cercetǎtorii au realizat un studiu folosind imagini ale creierului ce au confirmat faptul că acupunctura crește pragul durerii, ceea ce poate explica de ce pe termen lung apare ameliorarea durerii.

Acupunctura poate crește, de asemenea, circulația sȃngelui și temperatura, stimuleazǎ sistemul imunitar, reduce nivelul de colesterol și trigliceride, dar regleazǎ și nivelul de zahǎr din sȃnge.

Acupunctura: Beneficii

Experiții de la Organizația Mondială a Sănătății recunosc faptul că acupunctura poate fi o parte importantǎ a tratamentului ȋn cazul anumitor boli.

Bolile ce pot fi tratate cu ajutorul acupuncturii sunt: alcoolismul, astmul bronșic, bronșita, sindromul de tunel carpian, constipația, diareea, ticurile faciale, fibromialgia, dureri de cap, sindromul ovarelor polichistice, simptomele menopauzei, crampe menstruale, osteoartrita, sinuzita, sindromul de colon iritabil, recuperearea dupǎ un accident vascular cerebral, tendinita, precum și incontinența urinarǎ.

De asemenea, acupunctura este deosebit de eficientǎ ȋn ameliorarea durerii și stǎrii de greață și vărsături după chimioterapie sau dupǎ anumite intervenții chirurgicale.

Ȋn plus fațǎ de afecțiunile menționate deja, acupunctura mai este consideratǎ utilǎ și ȋn cazul altor afecțiuni precum:

Leziuni sportive, entorse, dureri de gât, sciaticǎ, dureri care rezultă din leziuni ale mǎduvei spinarii, alergii, tinitus, hipertensiunea arterială, reflux gastroesofagian, ulcere, infecții renale recurente, sindromul premenstrual, infertilitate, endometriozǎ, anorexie, probleme de memorie, insomnie, leuconevraxita (sclerozǎ multipla), tulburari senzoriale, detoxifierea organismului, depresie, anxietate, dar și dezechilibru psihic.

Acupunctura: Cum decurge o sedințǎ?

În plus față de întrebările legate de afecțiunile medicale, terapeutul poate lua pulsul pacientului sau se poate uita la forma și culoarea limbii. Acesta poate analiza, de asemenea, culoarea și textura pielii, precum și alte caracteristici fizice care oferă indicii cu privire la sănătatea pacientului.

Pacientul se așeazǎ ȋn poziția culcat pe o masǎ specialǎ iar terapeutul va introduce acele prin răsucire ușoarǎ, ȋn locațiile specifice bolii pe care o are.

Este posibil să nu simțiți cum sunt introduse acele sau puteți simți un mic junghi ȋn anumite zone, senzație care dispare atunci când acul este introdus complet. Odată ce acele sunt la locul lor, pacientul se va odihni timp de 15 – 60 de minute. În acest timp, pacientul va avea o stare de relaxare și chiar de somn. La finalul sesiunii, terapeutul va elimina rapid și fǎrǎ durere acele.

Acupunctura: Contraindicații

Ȋn general, acupunctura este o tehnicǎ sigură și bine tolerată de organism. Unii specialiști recomandǎ sǎ se evite tratamentul ȋn timpul sarcinii pentru a nu induce o naștere prematurǎ. Stimularea anumitor puncte este contraindicatǎ în timpul sarcinii, ȋnsǎ stimularea altor puncte energetice poate fi beneficǎ.

Cu toate acestea, se recomandǎ evitarea procedurii ȋn timpul sarcinii sau realizarea acesteia numai la recomandarea medicului. Informați terapeutul cu privire la tratamentele sau medicamentele pe care le luați și la toate afecțiunile de care suferiți.

Acupunctura nu este recomandată în timpul menstruației și nici la persoanele cu tulburări hemoragice, cum ar fi hemofilia. Nu se recomandǎ acupunctura nici ȋn cazul persoanele care iau medicamente anticoagulante. Dacă pacientul suferǎ de o boală de sânge sau utilizeazǎ medicamente care previn formarea cheagurilor de sânge, acesta trebuie sǎ discute cu medicul ȋnainte de a realiza acupuncturǎ.

Asigurați-vă că terapeutul utilizează numai ace de unică folosință. Se recomandǎ ca pânǎ la 8 ore de la tratament sǎ se evite activitǎțile fizice intense, mesele grele sau consumul de alcool.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi categoria de Simptome şi Boli