Acneea

acneea doftoria

Acneea este o boală a pielii, leziuni inflamatorii ale glandelor sebacee şi foliculilor piloşi având ca substrat un dezechilibru între androgeni şi estrogeni. Forma punctată (comedonul) se caracterizează prin reţinerea secreţiei sebacee, care apare ca o ridicătură având în centru un punct negru, sau sub forma unui filament albicios; se întalneşte în special pe nas, frunte, barbie, umeri, mai ales în pubertate. Acneea inflamatorie la care se asociază o infecţie microbiană (provocată de stafilococi) prezintă mici ridicături roşii, al căror  centru devine gălbui, purulent. Când formarea de puroi este abundentă se vorbeşte de acnee pustuloasă. Adesea, acneea îşi are originea în disfuncţii digestive (constipaţii) sau hepatice, dar şi în tulburări  endocrine.

Terapia naturistă recomandă:
Plante medicinale: brusturul, cicoarea, trei fraţi pătaţi, dudul, frasinul, gălbenelele, hameiul, osul iepurelui, şovârvul, unguraşul, muguri de plop.

Legume: lăptucă, napul, păpădia, roşia, varză, prazul.

Produse apiterapice: Acneol soluţie pentru uz extern; Propolis alifie 20% .

Alte recomandări pentru a trata acneea: Purificări digestive, eventual regim alimentar o zi pe săptămână; cure de transpiraţie, saună o dată pe săptămână; alergări, câte 30 de minute, urmate de ştergerea cu un prosop uscat, apoi ştergerea cu un prosop umezit în apă rece. Se recomandă îmbrăcăminte din materiale naturale. Se va evita scărpinatul şi nu se vor stoarce coşurile. Cataplasme, spălături, tamponaje cu infuzie din plantele amintite, precum şi cataplasme cu frunze fierte aplicate calde din praz ori tamponarea obrazului cu felii de roşii de mai multe ori pe zi sau loţiuni cu suc proaspăt de varză. Sunt indicate staţiuni cu ape sulfuroase: Herculane, Căciulata, Pucioasa.