Abcesul

abcesul doftoria

Abcesul este o inflamaţie purulentă situată în interiorul unui ţesut (conjunctiv, muscular) sau al unui organ (plămân, creier) formată în urma unei infecţii. In interior, abcesul este căptuşit de o membrană groasă (cu fibrină) care conţine puroi (amestec de leucocite pline cu bacterii şi microbi liberi),  iar în unele cazuri, cu sânge şi cheaguri de fibrină. Abcesul poate ajunge la suprafaţa corpului sau a organului respectiv, unde apare sub formă de punct galben înconjurat de un ţesut tumefiat şi roşu, provocând dureri la atingere. Abcesul poate fi cald când provoacă febră (prin fistulă se poate deschide singur în exterior), sau rece când este cauzat de o infecţie tuberculoasă ( ganglioni cervicali tuberculoşi). Există abcese dentare, tegumentare(buboaie), renale, hepatice etc.

Terapia naturistă recomandă:
Plante medicinale: coada şoricelului, inul, nalbă mare, podbalul, salvia, socul, sulfină, tătăneasă, urzică moartă, volbură, muşeţelul, cerenţelul, sunătoarea.

Fructe: pepene galben.

Legume: dovleac, lăptucă, linte, măcriş, morcov, praz, varză.

Produse apiterapice: Propolis spray.

Medicamente din plante: Romazulan soluţie.

Alte recomandări: In faza iniţială se va încerca oprirea evoluţiei prin comprese sau băi locale reci, pungă cu gheaţă. Se mai pot aplica comprese calde, cataplasme. Tratamentul corect constă în deschiderea abcesului de către medic şi antibioterapie.