Zmeura: efecte terapeutice

Zmeura efecte terapeutice

Zmeura efecte terapeutice

O adevărată colecţie de minerale şi vitamine, acest fruct roşiatic este un izvor de sănătate.

Iată cum se poate folosi:

Siropul de zmeură se prepară astfel: fructele se spală, se zdrobesc, apoi se storc printr-un tifon cu ochiuri fine, obţinându-se un suc limpede. Se adaugă miere – două pahare şi jumătate de miere la un pahar de suc, se amestecă, după care se lasă să se omogenizeze 7 zile. Se foloseşte ca atare, administrat cu linguriţa. Ajută la vindecarea afecţiunilor pulmonare, răcelilor şi răguşelii – se consumă zilnic 4-6 linguri.

Fructele crude sunt metoda cea mai sigură pentru a beneficia la maximum de efectele terapeutice.

Dieta cu zmeură este deopotrivă plăcută şi uşor de ţinut, punând organismul la treabă, pentru a-şi regla digestia şi metabolismul.

Se consumă, între mese, câte 150-300 grame de fructe pe stomacul gol, vreme de minimum 12 zile la rând. Apoi nu se mănâncă nimic, minimum o oră, deoarece încetineşte pe moment procesele digestive şi chiar reduce considerabil foamea (de unde şi utilizarea sa în tratamentul obezităţii). Ajută la vindecarea obezităţii şi a cancerului.

Sucul de zmeură e uşor de administrat şi e forma în care vitaminele şi enzimele sunt cel mai uşor asimilate de organism. Boabele de zmeură proaspete se spală, se mixează timp de 30 de secunde.

Pasta formată se strecoară prin tifon, sucul rezultat fiind consumat imediat. O cantitate de 150 de mililitri de suc e suficientă pentru o zi.

Ajută în lupta cu îmbătrânirea prematură şi cu alergiile (conţine quercitină, o substanţă care diminuează reacţia alergică, având efect antihistaminic).

Ceaiul de zmeură e un remediu străvechi. Se culeg vârfurile tufelor de zmeură, adică fructele cu câteva frunzuliţe, făcându-se din ele mici bucheţele, care se pun în locuri bine aerisite.

După uscare, se mărunţesc şi se folosesc la obţinerea unui ceai aromat, cu proprietăţi vindecătoare: 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se pun într-o cană de apă clocotită şi se fierb 1 minut la foc mic, apoi se lasă 15 minute să se răcească.

Se consumă 2-4 căni pe zi. Ajută femeile aflate la menstruaţie şi pe cele însărcinate (previne stările de greaţă, reduce durerile).

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole:

Zmeura

Suc de zmeură: doză de sănătate

Apa cu vitamine: răcoritoare, detox și pierdere în greutate