Zahăr de cocos: beneficii și utilizare

Zahăr de cocos

Zahăr de cocos

Un zahăr de cocos este o alternativă sănătoasă a celui alb rafinat. Zahărul de cocos este un super aliment natural bogat în aminoacizi.

Zahărul din flori de cocos este preparat din seva florilor de cocotier – Cocos Nucifera, care crește în India, America de Sud și în zonele tropicale din Pacific.

Florile produc o sevă care se colectează în niște containere, unde este încălzită pentru ca apa să se evapore. La final se obține zahărul de cocos.

Zahărul de cocos poate fi pudră, pastă sau zahăr cristalizat, iar culorile pot fi de la galben deschis la maro închis.

Abia la vârsta de 15 ani, cocotierul face nuci de cocos.

Acest zahăr din cocos poate fi folosit cu succes în prepararea deserturilor, în ceaiuri, cafea, lapte, etc.

Zahărul din flori de cocos are un gust plăcut de caramel.

Și zahărul de cocos este procesat, însă nu trece prin atâtea etape de rafinare precum zahărul obișnuit, cel alb, de exemplu. Iar în acest caz, chiar vorbim de un stadiu de procesare minimală.

Ceea ce se traduce printr-o substanță pentru îndulcire mult mai naturală, care își păstrează astfel o mare parte din nutrienți: fier, zinc, calciu, magneziu, potasiu, vitamina C, vitamina B8, polifenoli, fitonutrienți, flavonoizi, antioxidanți, vitale pentru organismul nostru.

Zahăr din cocos – conține inulina, o fibră ce are un indice glicemic scăzut – 35, față de zahărul clasic. Este bogat și în antioxidanți. Conține fructoză 45%.

Acest zahăr de cocos fiind bogat în antioxidanți este eficient în infecții, poluare, persoanelor de orice vârstă pentru sănătatea celulară.

Vitaminele din complexul B au un rol important în funcționarea organismului, elimină toxinele, au grijă de sistemul muscular, de cel osos.

Vitamina B8 combate anxietatea și depresia.

Zahărul de cocos sau zahărul din flori de cocos poate fi consumat de diabetici, pentru că are un indice glicemic scăzut.

Ajută la buna funcționare a creierului, tratează depresiile, menține echilibrul proteic și a sistemului nervos.

Toți aminoacizii sunt importanți pentru funcționarea metabolismului, producerea de hormoni și enzime, pentru creșterea și repararea celulelor.

Se absoarbe lent în organism și de aceea nu suprasolicită pancreasul.

Potasiul din zahărul de cocos ajută în hipertensiune arterială, scade nivelul de zahăr din sânge, zincul are efect asupra fertilității, sistemului imunitar.

Fosforul ajută sănătatea oaselor și funcționării rinichilor, cuprul ajută la producerea de melatonină.

Este bogat în aminoacizi, 16 la număr, fiind un zahăr slab procesat.

Zahărul de cocos poate fi folosit în prepararea unor măști pentru ten, gomaj, căci curăță și catifelează pielea, dar o și parfumează discret.

Zahărul de cocos poate fi utilizat pentru a îndulci cafeaua, ceaiurile, sucurile naturale și smoothie-urile, dar și în prepararea de dulciuri de casă, precum prăjiturile – iar în creme și aluaturi conferă o textură deosebit de fină, spre deosebire de zahărul obișnuit.

De regulă, pentru prăjituri, acesta se topește 5 minute în lichid necesar compoziției (lapte, ulei, iaurt, smântână lichidă, sos de fructe, unt topit etc.).

În rețete nu este nevoie de artificii speciale: doar înlocuiești cantitatea de zahăr obișnuit necesar pentru rețeta respectivă cu cantitatea echivalentă de zahăr de cocos.

Compozițiile obținute vor avea un aspect mai granulat și mai poros, datorită granulației zahărului.

În Filipine i se mai spune și copacul vieții, iar roadele sale sunt folosite de mii de ani.

Zahărul din flori de cocos poate fi cumpărat din magazinele tip plafar, prețul fiind undeva spre 30 de lei per 500 de grame.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte Articole