Viroza respiratorie: simptome, tipuri, cauze, prevenire şi tratament

Viroza respiratorie

Viroza respiratorie

Viroza respiratorie se caracterizează drept infecţia căilor respiratorii superioare şi inferioare, ȋnsǎ este o boalǎ care nu afectează într-un mod major starea de sănătate a pacientului. Deşi poate apărea oricând, boala este mai comunǎ în lunile de toamnă şi de iarnă deoarece virusurile se răspândesc mai repede în medii de umiditate scăzută.

Aceste infecţii virale pot duce uneori la complicaţii precum: traheobronşite purulente, apariţia de pneumonii sau bronhopneumonii.

Viroza respiratorie: Tipuri de virozǎ

Rinită acută – cunoscută sub numele de „guturai”. Complicaţia cea mai frecventă o reprezintă sinuzita.

Traheobronşita – este o formă des întâlnită a virozei, tratamentul durează, în general, o săptămână. Dacă nu este tratată se poate ajunge la o pneumonie secundară.

Rinofaringita – complicaţiile rinofaringitei pot apărea prin afectarea bacteriană secundară a amigdalelor.

Cauzele care duc la viroza respiratorie

O dată trecuţi de primul sistem de apărare al organismului și anume căile respiratorii superioare, microbii au de ȋnfruntat o alta barierǎ și anume sistemul imunitar. În ciuda sistemului natural de apărare împotriva bacteriilor şi a virusurilor, aceştia reuşesc să intre în organism prin căile respiratorii superioare, provocând infecţii.

Mai mult, microbii au o perioadă de incubaţie, astfel cǎ simptomele apar la câteva zile după ce virusul a ajuns în organism. Infecţiile respiratorii sunt boli contagioase, viruşii răspândindu-se de la persoană la persoană prin strănut sau tuse. Unii viruşi pot trăi până la două ore pe mânerele uşilor, pe robinete, pe tastatura calculatorului, chiuvete, transporturi publice etc.

Viroza respiratorie: Simptome

Cele mai comune simptome sunt:

Alte simptome mai puţin frecvente pot include; senzaţia de miros slab, dificultăţi de respiraţie, durere a sinusurilor, greaţă, diaree, vărsături.

Viroza respiratorie: Diagnosticare

Pentru a stabili un diagnostic, de multe ori este suficient ca medicul sǎ realizeze un examen fizic.

Gâtul poate fi palpat sau explorat pentru a simţi inflamarea ganglionilor, fenomen asociat cu o infecţie. Plămânii sunt evaluaţi cu un stetoscop pentru a exclude sau confirma o posibilă infecţie sau inflamare. De obicei, nu sunt necesare teste de laborator, însă viruşii se pot preleva printr-un exudat nazal sau faringian.

Viroza respiratorie: Tratament

Tratamentul infecţiilor căilor respiratorii este adesea îndreptat spre controlul simptomelor, în timp ce organismul luptă cu virusul care provoacă infecţia. În perioada în care organismul este afectat de o viroză respiratorie, se recomandă odihnă, precum şi un tratament simptomatic ( antitusive, antitermice ).

Atunci când virozele respiratorii se complică cu o infecţie bacteriană sunt recomandate antibioticele. Ca tratament alternativ, vitamina C, echinaceea şi zincul sunt folosite pentru a ajuta organismul în lupta sa cu viruşii.

Viroza respiratorie: Prevenire

  • Pentru a preveni virozele respiratorii trebuie să:
  •  Evitaţi contactul cu persoanele bolnave.
  •  Evitaţi să vă atingeţi nasul, gura sau ochii.
  •  Spălați-vǎ des pe mâini.
  •  Folosiţi şerveţele pentru a vă acoperi gura când tuşiţi sau strănutaţi.
  •  Evitaţi trecerea bruscă de la aer cald la aer rece şi invers.
  •  Aveţi grijă să vă hidrataţi şi să aveţi o alimentaţie bogată în vitamine.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria