Vaccinarea antigripală, antitifoidică, antirabică şi antidizenterică

vaccinarea

Vaccinarea antigripală

Gripa se poate manifesta epidemic sau pandemic, cu implicaţii importante pe plan medical, social şi economic, cu gravitatea manifestărilor la extremele de vârstă, ceea ce motivează eforturile depuse pe plan mondial pentru găsirea unor metode eficiente de imunoprofilaxie a bolii. Strategia vaccinală în majoritatea ţărilor lumii are ca obiectiv reducerea complicaţiilor şi a mortalităţii. Vaccinarea antigripală se efectuează la persoanele peste 65 de ani, la rezidenţii căminelor de bătrâni şi ai altor servicii de îngrijire de lungă durată, indiferent de vârstă, persoanele cu boli cronice cardio-pulmonare, renale, hemoglobinopatii, diabet zaharat, copii instituţionalizaţi, copii şi adolescenţi cu tratamente cronice cu aspirină, personal medical şi grupe populaţionale de importanţă socială deosebită. OMS decide anual componenţa vaccinului antigripal, iar vaccinarea grupelor populaţionale cu risc se efectuează în lunile octombrie-noiembrie. Vaccinul antigripal nu are efect antiepidemic şi nu împiedică răspândirea virusurilor gripale decât pentru tulpinile omologe, dar asigură prevenţia complicaţiilor gripei şi a decesului la vârstnicii instituţionalizaţi.

Vaccinarea antitifoidică

Acest tip de vaccinare asigură controlul febrei tifoide cu limitarea manifestărilor procesului epidemiologic, interceptarea transmiterii fecal-orale şi influenţarea receptivităţii. Se vaccinează persoanele între 5-55 de ani, cu risc crescut de infecţie, personalul din serviciile de salubritate, care lucrează nemijlocit la îndepărtarea şi prelucrarea rezidurilor solide şi apelor reziduale, persoanele internate în unităţi de bolnavi psihici cronici, grupele de populaţie care consumă apă de suprafaţă neprelucrată, contacţilor apropiaţi ai purtătorilor de Salmonella, grupe de populaţie expuse din focare de febră tifoidă.

Vaccinarea antirabică

Evoluţia mortală a rabiei şi lipsa unui tratament etiotrop motivează aplicarea largă a metodelor de profilaxie în cazul muşcăturilor de animale, profilaxia antirabică se efectuează în subcentre antirabice, unde atitudinea este hotărâtă de către medic în contextul situaţiei din zona în care s-a produs accidentul şi în funcţie de gravitatea acestuia.

Vaccinarea antidizenterică

Morbiditatea crescută prin dizenterie, în special în colectivităţile de copii, precum şi evoluţia ei, urmată de consecinţele semnificative asupra statusului nutriţional al copiilor, au atras atenţia asupra necesităţii punerii la punct a metodelor de imunoprofilaxie. Vaccinul este indicat în profilaxia dizenteriei bacilare în colectivităţile cu risc crescut de îmbolnăvire, în special în colectivităţile de copii în vârstă de peste un an, cu morbiditate anuală crescută prin dizenterie.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole:

Gripa – cum combatem simptomele ei

Cum se tratează oamenii de răceală şi gripă în alte ţări!

Pneumonie: 7 semne date de corp care ar putea anunța pneumonia