Unt de cacao: beneficii, proprietăți şi utilizare

unt de cacao

Unt de cacao

Untul de cacao este recunoscut pentru beneficiile sale cosmetice deosebite. Cu siguranță ai auzit și tu cel puțin o dată despre proprietățile și efectele sale asupra sănătății și aspectului pielii, dar există o mulțime de alte motive pentru care el ar trebui să facă parte din trusa de înfrumusețare, dar și din ingredientele folosite în mod curent în bucătărie. Îți arătăm mai jos tot ce ar trebui să știi despre acest produs cu proprietăți miraculoase.

Arborele de cacao este una dintre acele plante despre care se știu puține, dar care produce roade extraordinare. Untul de cacao este un tip de grăsime vegetală naturală cu un nivel ridicat de grăsimi saturate. El conține: 34,5% acid oleic (omega 9), 34,5% acid stearic, 26% acid palmitic, 3,2% acid linoleic (omega 6), 1% acid arahidonic, 0,3% acid palmitoleic, restul de 0,5% fiind alcătuit tot din acizi grași.

De asemenea, untul de cacao conține triptofan și antioxidanți (polifenoli, flavonoide), dar și calciu, magneziu, zinc, potasiu, vitamine E și vitamina K și un compus similar cafeinei. Consumarea lui stimulează producția de feniletilamină și dopamină, ambele responsabile de o stare de ușoară euforie și visare. De aceea, ori de câte ori consumi o pătrățică de ciocolată neagră starea ta de spirit se îmbunătățește.

Untul de cacao este de două tipuri – rafinat și nerafinat. Deosebirea dintre ele este faptul că în cazul celui rafinat se folosesc și alte substanțe în procesul de producție.

Untul de cacao rafinat este cel procesat. Prin rafinare se elimină impuritățile, aromele foarte puternice, dar și culoarea sau mirosul. Rafinarea untului se face în general folosind solvenți chimici, iar procesul are loc la temperaturi înalte, așa încât se pot pierde o parte dintre substanțele bune. Există, însă, și metode de rafinare naturale, cu substanțe mai blânde, care păstrează mai bine proprietățile naturale în care untul de cacao este bogat. Poți afla de pe eticheta untului cumpărat informații legate de procesul de rafinare.

În cazul untului de cacao nerafinat vorbim despre produsul obținut după o primă presare. Este cel în producția căruia s-a intervenit cel mai puțin și este cel mai sănătos. Este solid, însă devine maleabil dacă este ținut la căldură. Are o aromă mai puternică de cacao și, în cazul în care vrei să-l folosești la gătit, este varianta cea mai bună.

Unt de cacao: caracteristici

Caracteristicile grăsimii din untul de cacao, căreia îi sunt de fapt datorate superproprietățile lui, sunt:

 • punctul de topire la o temperatură cuprinsă între 34 și 38 de grade Celsius
 • culoare alb-gălbuie
 • textură cremoasă, catifelată
 • gust și miros de cacao (ciocolată)
 • un termen de valabilitate foarte mare, cuprins între 2 și 5 ani
 • de trei ori mai mulți antioxidanți (printre care și fenoli) decât vinul roșu, băutura recunoscută pentru această proprietate a sa

Unt de cacao: beneficii

Untul de cacao este comestibil, fiind utilizat pentru pregătirea multor deserturi raw vegane și nu numai, pentru că are și o largă utilizare în cosmetică, mai ales cea home-made și self-made, în creme simple care se prepară rapid din una-două ingrediente. Îl poți folosi și în bucătărie, în magazine vei găsi unt de cacao alimentar, comestibil, și care te va ajuta să faci deserturi delicioase și sănătoase. Iată câteva beneficii de care te vei bucura dacă îl folosești ca ingredient în prăjituri:

 • are un conţinut ridicat de acizi grași buni (omega 9 și omega 6), de ajutor pentru creier și sistemul cardiovascular
 • polifenolii pe care îi conține ajută la ameliorarea simptomelor astmului
 • este un antidepresiv natural, ajutând la producția hormonului fericirii – serotonina.
 • Unt de cacao: partenerul tău pentru o piele sanătoasă și frumoasă

Untul de cacao se regăsește în multe produse cosmetice, pentru că are o mulțime de beneficii pentru piele, rezultate ale unor tratamente simple, multe reușind să egaleze tratamente cosmetice costisitoare efectuate la câte un salon cosmetic. Printre ele se numără:

 • stimulează producția de colagen, fapt ce duce la estomparea ridurilor, cât și la prevenirea lor
 • hidratează foarte bine pielea și îi conferă o textură catifelată, fiind recomandat inclusiv pentru utilizarea pe ten, nu doar pe corp
 • ajută la tratarea și estomparea cicatricilor
 • calmează iritațiile și ajută la tratarea unor afecțiuni precum eczema sau dermatita
 • este bun pentru obținerea rapidă a unui bronz uniform, mult căutat de către femei, din ce în ce mai conștiente că expunerea îndelungată la soare este periculoasă
 • previne și estompează vergeturile, fiind de mare ajutor femeilor în timpul sarcinii în combaterea apariției lor, mai ales pentru că este un produs natural
 • combate efectele negative ale soarelui și ale vântului asupra pielii de pe față, brațe sau restul corpului.
 • previne uscarea pielii pe care o hrănește sănătos și îi conferă un aspect strălucitor.

Untul de cacao poate fi folosit pe piele în timpul verii pentru a o proteja de efectele soarelui, cât și de deshidratare, dar și iarna, când pielea are de suferit din cauza frigului și a vântului. Este potrivit pentru toate tipurile de piele, atât pentru cel uscat, cât și pentru ten gras.

Untul de cacao ajută la îmbunătățirea aspectului părului

Nu doar pielea poate fi răsfățată cu unt de cacao, ci și părul. Untul de cacao ajută la refacerea structurii firului de păr, hidratează scalpul și vârfurile ajutând la repararea vârfurilor despicate și tocite.

În același timp, untul de cacao:

 • hrănește părul și îl face mai rezistent în fața factorilor nocivi de mediu
 • ajută la descurcarea părului și îl face mai ușor de pieptanat și de coafat.
 • întărește firul de păr și previne rupererea lui
 • dă volum părului
 • hrănește scalpul și previne uscarea lui, ceea ce îl face un remediu eficient împotriva mătreții

Citește și alte articole:

Beneficiile consumului de cacao

7 motive pentru a mânca ciocolată

13 superalimente pentru longevitate

Cum să faci unt de nuci

10 cele mai sănătoase alimente de pe planetă