5 uleiuri esențiale pentru alergii

uleiuri esențiale pentru alergii doftoria

Despre alergii:

În ultimii 50 de ani, creșterea în prevalența bolilor și afecțiunilor alergice a continuat în lumea industrializată. Rinita alergică, termenul medical pentru febra fânului și ceea ce se află în spatele simptomelor alergice sezoniere neplăcute pe care cu toții le cunoaștem foarte bine, se dezvoltă atunci când sistemul imunitar al organismului devine sensibilizat la mediul înconjurător.

Când sunt lăsate netratate, alergiile pot provoca nasul înfundat, strănutul, ochii apoși, durerile de cap – dar acest lucru se întâmplă în cazuri mai puțin grave. Pentru unii oameni, alergiile pot fi în pericol viața, ducând la inflamare și scurtarea respirației.

Persoanele care suferă de alergii trebuie să evite declanșatoarele, dar acest lucru este aproape imposibil atunci când anotimpurile se schimbă și sistemele noastre imunitare sunt afectate de dieta alimentară și toxinele din mediu. Din fericire, unele uleiuri esențiale puternice servesc ca o modalitate naturală și sigură în a trata simptomele alergiilor și de a stimula sistemul nostru imunitar. Aceste uleiuri esențiale pentru alergii au capacitatea de a susține chimic organismul și de a-l ajuta să depășească hipersensibilitatea.

Cum functioneaza uleiurile esențiale împotriva alergiilor?
O reacție alergică începe în sistemul imunitar. Un alergen este o substanță care obstrucționează sistemul imunitar – făcându-l să creadă că alergenul este un invadator. Sistemul imun reacționează excesiv la alergen, care este într-adevăr o substanță inofensivă și produce anticorpi de imunoglobulină E. Acești anticorpi se deplasează în celulele care eliberează histamină și alte substanțe chimice, provocând reacția alergică.

Cele mai frecvente cauze ale unei reacții alergice includ: polen, praf, alimente, medicamente, latex etc.

Aceste alergene vor declanșa simptome în nas, gât, plămâni, urechi, sinusuri și căptușeala stomacului sau pe piele. Întrebarea rămâne în continuare – dacă aceste cauze comune datează de mii de ani, atunci de ce au crescut ratele de alergie în istoria recentă?

Una dintre teoriile din spatele explicării creșterii alergiilor are de a face cu inflamația, rădăcina majorității bolilor. Corpul reacționează într-un anumit mod la un alergen, deoarece sistemul imunitar se află în forță. Când organismul se ocupă deja de o inflamație crescută, orice alergen determină o reacție crescută. Asta înseamna că atunci când sistemul imunitar al corpului este suprasolicitat și stresat, introducerea unui alergen trimite corpul în suprareacționare.

Dacă sistemul imunitar și inflamația din organism au fost echilibrate, reacția la alergen ar fi normală; totuși, astăzi aceste reacții sunt exagerate și duc la reacție alergică invazivă.

Una dintre cele mai uimitoare beneficii ale uleiurilor esențiale este capacitatea lor de a lupta împotriva inflamației și de a stimula sistemul imunitar. Uleiurile esențiale pentru alergii vor ajuta la detoxifierea organismului și lupta împotriva infecțiilor, bacteriilor, paraziților, microorganismelor și toxinelor dăunătoare. Acestea reduc susceptibilitatea organismelor la sursele externe și reduc reacția excesivă a sistemului imunitar atunci când se confruntă cu un intrus inofensiv. Unele uleiuri esențiale excepționale chiar lucrează pentru a ameliora afecțiunile respiratorii și pentru a crește transpirația și urinarea – ajută la eliminarea toxinelor.

Uleiuri esențiale pentru alergii

1. Ulei de mentă

Inhalarea uleiului de mentă poate desprinde imediat sinusurile și oferă o ușurare gâtului. Menta acționează ca un expectorant și oferă ușurare pentru alergii, precum și răceli, tuse, sinuzită, astm bronșic și bronșită. Are puterea de a elimina flegma și de a reduce inflamația – o cauză principală de reacții alergice. Uleiul de mentă este relaxant și prezintă activitate antispasmodică, inhibând contracțiile care vă fac să tușiți. Tratamentul cu ulei de mentă are efecte antiinflamatorii – reducând simptomele tulburărilor inflamatorii cronice cum ar fi rinita alergică și astmul bronșic.

 

Remediu: Inhalați cinci picături de ulei esențial de mentă pentru a desprinde sinusurile și tratați un gât înăsprit. Acest lucru va ajuta, de asemenea, să relaxeze mușchii nazali, permițând corpului să elibereze mucusul și alergenii ca polenul. Pentru a reduce inflamația, luați 1-2 picături de ulei esențial de mentă pură pe cale internă o dată pe zi.

Se poate adăuga la un pahar de apă sau la ceașca de ceai. Uleiul de mentă poate fi, de asemenea, aplicat pe piept, ceafă și temple. Pentru persoanele cu piele sensibilă, este recomandat să diluați menta cu ulei de nucă de cocos înainte de aplicarea locală.

2. Ulei de busuioc

Uleiul esențial de busuioc reduce răspunsul inflamator al alergenilor. De asemenea, sprijină glandele suprarenale, care sunt implicate în producerea a peste 50 de hormoni care conduc aproape fiecare funcție corporală. În esență, uleiul esențial de busuioc ajută corpul dumneavoastră să reacționeze în mod adecvat la o amenințare alergenică.

Uleiul de busuioc contribuie, de asemenea, la detoxifierea corpului de bacterii și viruși, combătând inflamația, durerea și oboseala. Studiile arată că uleiul de busuioc prezintă activitate antimicrobiană și poate ucide bacteriile și virusurile care pot duce la astm și leziuni respiratorii.

Remediu: Pentru a combate inflamația și pentru a regla reacția excesivă a sistemului imunitar atunci când se confruntă cu un alergen, luați o picătură de ulei de busuioc intern adăugând-o la supă, salată sau orice alt fel de mâncare. Pentru a susține sistemul respirator, se diluează 2-3 picături de ulei de busuioc cu părți egale de ulei de nucă de cocos și se aplică pe piept, spate și tâmple.

3. Uleiul de eucalipt

Uleiul de eucalipt deschide plămânii și sinusurile, îmbunătățind astfel circulația și reducând simptomele de alergii. Studiile au arătat că produce o senzație rece în nas care ajută la îmbunătățirea fluxului de aer. Eucaliptul conține citronelal, care are efecte analgezice și antiinflamatorii; de asemenea, funcționează ca un expectorant, ajutând la curățarea corpului de toxine și microorganisme dăunătoare care acționează ca alergeni.

Remediu: Pentru a trata problemele respiratorii asociate alergiilor, inhalați cinci picături de eucalipt sau aplicați pe piept și pe tâmple. Pentru a curăța căile nazale și pentru a diminua congestia, turnați o ceașcă de apă clocotită într-un castron și adăugați 1-2 picături de ulei esențial de eucalipt. Apoi puneți un prosop deasupra capului și inspirați profund timp de 5-10 minute.

4. Ulei de lămâie

Uleiul de lămâie susține drenajul sistemului limfatic și ajută la depășirea condițiilor respiratorii. Uleiul esențial de lămâie inhibă creșterea bacteriilor și stimulează sistemul imunitar. Când este inhalat, uleiul de lămâie poate ucide bacteriile și elimina alergenii declanșatori.

Adăugarea a 1-2 picături de ulei esențial de lămâie în apă ajută și la echilibrarea pH-ului. Apa cu lămâie îmbunătățește funcția imună și detoxifică organismul. Stimulează ficatul și elimină toxinele care pot duce la inflamație și la un sistem imunitar excesiv. Stimulează, de asemenea, producția de celule albe din sânge, care este vitală pentru funcția sistemului imunitar, deoarece ajută la protejarea organismului.

Uleiul esențial de lămâie poate fi, de asemenea, utilizat pentru a vă dezinfecta casa, fără a depinde de alcool sau înălbitor (clor). Acesta va elimina bacteriile și poluanții din bucătărie, dormitor și baie – reducând declanșatoarele din interiorul casei dvs. și menținând aerul curat pentru dvs. și pentru familia dvs. Acest lucru poate fi util în special când se schimbă anotimpurile și alergenii din afară sunt aduși în casă pe pantofi și haine.

Remediu: adăugați ulei de lămâie în detergentul de rufe, amestecați câteva picături cu apă și pulverizați-l pe canapele, perdele și covoare.

5. Ulei de arbore de ceai

Acest ulei puternic poate distruge agenții patogeni care cauzează alergii. Difuzarea uleiului de arbore de ceai în casă va ucide mucegaiul, bacteriile și ciupercile. Este un agent antiseptic și are proprietăți antiinflamatorii. Uleiul de arbore de ceai poate fi aplicat pe piele pentru a ucide bacteriile și microorganismele; poate fi de asemenea folosit ca un curățător de uz casnic pentru dezinfectarea casei și eliminarea alergenilor.

Uleiul de arbore de ceai prezintă activitate antimicrobiană împotriva unei game largi de bacterii, viruși și ciuperci. Acești microbi conduc la inflamație și ne obligă sistemul imunitar să lucreze la suprasolicitare.

Remediu: Utilizați ulei de arbore de ceai pe erupții cutanate și urticarie sau ca un produs pentru uz casnic. Atunci când utilizați arborele de ceai local, adăugați 2-3 picături pe un disc de bumbac și aplicați ușor pe zona afectata. Pentru persoanele cu piele sensibilă, combinați arborele de ceai cu ulei de nucă de cocos sau jojoba.

Cum se utilizează uleiurile esențiale pentru alergii

Alergii alimentare – Luați 1-2 picături de ulei de lămâie sau mentă intern pentru a scuti simptomele unei alergii alimentare. Acest lucru va ajuta la detoxifierea organismului și eliminarea alergenilor prin transpirație sau urinare.

Erupții cutanate și urticarie – Utilizați uleiul de arbore de ceai sau ulei de busuioc pentru a trata erupțiile cutanate și urticaria. Adăugați 2-3 picături pe un disc de bumbac și aplicați în zona afectată. Uleiurile aplicate peste zona ficatului reprezintă un alt mod de a trata iritațiile pielii, deoarece ajută ficatul să elimine toxinele care împovărează pielea. Se diluează 3-4 picături de ulei de arbore de ceai cu ulei de nucă de cocos și se freacă în zona ficatului.

Alergii sezoniere – Dezinfectați-vă casa cu ulei de lămâie și arbore de ceai; acest lucru va elimina declanșatoarele și va curăța aerul și mobilierul. Adăugați 40 de picături de ulei de lămâie și 20 de picături de ulei de arbore de ceai într-o sticlă de pulverizare de 500 ml. Umpleți sticla cu apă și un pic de oțet și pulverizați amestecul pe orice zonă din casă.

Pentru a reduce problemele respiratorii asociate cu alergii sezoniere, încercați inhalarea vaporilor; oferă un sentiment liniștitor care va deschide căile respiratorii și va facilita respirația.

Combinați 2-3 picături de ulei de mentă, eucalipt și levănțică cu o linguriță de ulei de nucă de cocos și amestecați apoi aplicați pe tâmple, în spatele urechilor și pe tălpile picioarelor.

Posibile efecte secundare
Atunci când utilizați aceste uleiuri esențiale pentru alergii, nu recomand să luați ulei de arbore de ceai în interior. Diluați cu ulei de cocos sau de măsline, când utilizați pe piele sensibilă sau pe o zonă sensibilă. Atunci când folosiți uleiuri esențiale în interior, un pic face mult. Consumați doar 1-2 picături pe zi timp de o lună. Apoi, faceți o pauză de două săptămâni și începeți din nou tratamentul.