Ulei esențial de trandafir: antidepresiv, antibacterian şi antiinflamator

Ulei esențial de trandafir

Ulei esențial de trandafir

Trandafirul este o plantă perenă şi se prezintă sub formă de arbust. Acesta creşte şi spontan, dar este mai ales cultivat în parcuri şi gradini, ca plantă decorativă.

Trandafirul face parte din familia rozaceelor, fiind una dintre cele mai răspândite şi mai cunoscute plante. În prezent, în lume se cultivă peste 20.000 de soiuri de trandafir.

Partea medicinală a trandafirului sunt petalele, din care se prepară infuzie şi sirop. De asemenea, din petale se fac dulceţuri şi gemuri iar extractele de petale se folosesc şi în industria produselor cosmetice, iar uleiurile sunt folosite în aromaterapie.

Petalele de trandafir conţin: ulei volatil, tanini, derivaţi flavonici, nerol, citronelol, zaharuri, ceară şi acid galic.

Actiunea florilor de trandafir determină efecte cicatrizante, antidiareice, antidizenterice, astringente, antihemoragice, antihelmintice, antiinflamatoare, dezinfectante, antipiretice, antiseptice, antimicotice, aromatizante, fortifiante, mineralizante şi tonice.

Uleiul esențial de trandafir a fost folosit de-a lungul timpului ca antidepresiv, antiseptic, antispasmodic, antiviral, afrodisiac, astringent, bactericid, coagulant, cicatrizant, depurativ, hepatic, laxativ, dar și pentru calmarea sistemului nervos și a celui gastric.

In mod tradițional, uleiul esențial de trandafir este folosit împotriva depresiei, pentru calmarea febrei și a inflamațiilor, dar și pentru protejarea rănilor, eliminarea spasmelor, împotriva infecțiilor virale, pentru creșterea libidoului și vindecarea afecțiunilor sexuale. Mai mult, acesta împiedică dezvoltarea bacteriilor, vindecă cicatricile, purifică sângele și reglează ciclul menstrual.

Uleiul de trandafir oprește hemoragiile, îmbunătățește starea de sănătate a ficatului, ameliorează constipația și bolile nervoase, dar este eficient și pentru sănătatea stomacului și a tractului urinar.

Preparatele din trandafir, procesate în diferite moduri (infuzie, tincturi, oţet de trandafiri, petale amestecate cu miere), sunt indicate în gripă, bronşite, răceli, astm bronşic, hiperhidroză (transpiraţie în exces), laringită, micoze bucale şi vaginale, afte, faringite, amigdalite, stomatite, diaree cronică şi dizenterie, hemoroizi, angină pectorală, acnee, plăgi, leucoree, iritaţii oculare ori la nivelul pleoapelor sau în conjunctivite.

Ceaiul de trandafiri nu este recomandat persoanelor care au alergie la petale de trandafiri deoarece poate determina arsuri la nivelul stoamcului.

De asemenea, preparatele pe bază de trandafiri nu se asociază cu medicamente antiinflamatoare sau pentru subţierea sângelui.

Înainte de administrarea cantităţilor semnificative în anumite afecţiuni este necesar consultul medicului.

Un aspect important al acestei plante medicinale este subliniat de acţiunea apei naturale de trandafiri, care are efecte miraculoase asupra frumuseţii. Aceasta are multiple beneficii şi este adecvată tuturor tipurilor de piele.

Printre beneficiile sale enumerăm: este hidratantă, catifelează şi tonifică pielea, are proprietăţi antiinflamatorii, reducând iritaţiile pielii, curăţă porii pielii, are proprietăţi astringente uşoare, de aceea este recomandată după tratamentele faciale pentru închiderea porilor.

Are proprietăţi:

  • antiseptice şi antibacteriene
  • stimulează circulaţia sângelui la nivelul capilarelor
  • menţine echilibrul ph-ului pielii
  • are proprietăţi cicatrizante
  • stimulează procesul de regenerare al pielii
  • ajută la menţinerea tinereţii şi elasticităţii pielii
  • are proprietăţi antioxidante
  • calmează arsurile solare
  • stimulează circulaţia sângelui la nivelul scalpului
  • întăreşte rădăcina firului de păr
  • stimulează creşterea acestuia
  • ajută la regenerarea părului deteriorat

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole:

Trandafirul

Dulceața de trandafiri: un răsfăț culinar (rețetă)

Aromaterapia: beneficiile uleiurilor esenţiale