Ulei de Oregano: beneficii, utilizări și contraindicații

Ulei de Oregano

Ulei de Oregano

Oregano, o plantă perenă puternic aromată, folosită în special ca și condiment, este apreciată și pentru efectele sale terpeutice.

În antichitate planta era folosită ca panaceu universal în caz de febră, dureri de dinți și probleme ale pielii.

Azi, uleiul esențail de oregano, bogat în carvacrol și timol, este utilizat ca adjuvant în caz de viroza respiratorie, infecții bacteriene, virale sau micotice dar și ca stimulator al sistemului imunitar.

Ulei de Oregano: Proprietăți

  • antiinfecțios potent
  • antiseptic
  • antiparazitar
  • antifungic
  • stimulator, tonifiant

Ulei de Oregano: Beneficii

  • în caz de infecții ale pielii și scalpului
  • înțepăturile de insecte, herpes, negi
  • micoza a unghiilor și pielii
  • mătreață, mâncărimi ale scalpului
  • igienă intimă (candidoza)
  • ca agent antibacterian în deodorante

Ulei de Oregano: Mod de utilizare

Nu se folosește ca atare pe piele, doar ca ingredient în preparate cosmetice și compoziții pentru aromaterapie sau diluat.

Ca ingredient pentru preparate de îngrijire a pielii: uleiul de oregano încorporat într-un ulei vegetal se aplică pe zona afectată de 1-2 ori pe zi.

În caz de reacții adverse sau usturime, se va opri utilizarea sau se va scădea concentrația; util în caz de înțepături de insecte, herpes, infecții cutanate, micoze.

Ca ingredient pentru prepararea compozițiilor de igienă a părului, în caz de scalp afectat de mătreață, sub formă de șampoane, măști, frecții sau creme capilare; se pot adăuga 1-2 picături de ulei esențial în porția de șampon.

Ca ingredient într-o mască pentru scalp afectat de micoze cu 5% ulei de oregano și 95% ulei de cocos/ jojoba/ ricin:

Se aplică săptămânal, până la ameliorarea simptomelor;

Masca aplicată pe scalp și păr se împachetează cu o folie și se lasă să acționeze 20-30 minute, după care se spală părul ca de obicei.

1-2 picături în porția de săpun lichid sau gel de duș folosit la o spălare, pentru efect antiseptic; este recomandat în special în perioadele de epidemie.

Ca ingredient pentru prepararea soluțiilor de igienă intimă, 10-15 picături de ulei de oregano (solubilizat în prealabil) în apă călduță sau în infuzie din coada șoricelului pentru baie de șezut:

ajută la eliminarea problemelor legate de un spectru larg de fungi, inclusiv Candida; sau 1-2 picături în porția de gel de baie ori săpun lichid pentru igiena intimă.

Ca ingredient în unguente sau balsamuri antimicotice pentru unghiile de la mâini sau picioare, sau inclus într-un ulei vegetal (ulei de ricin, tamanu ori ulei de măsline de exemplu), în concentrație de 2-5%.

Ulei de Oregano: Contraindicații

Ca regulă generală, înainte de utilizarea unui preparat este indicat a se efectua un test în pliul cotului, cu cel puțin 24 de ore înainte de aplicare.

Ulei esențial dermocaustic, a nu se utiliza pur pe piele sau în concentrații mai mari de 10%.

A se evita contactul cu ochii.

Nu este recomandat în sarcină și alăptare.

Nu este recomandat pentru copii <6 ani.

A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

Uz extern; uzul intern se recomandă sub îndrumarea unui medic sau aromaterapeut.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeste și alte Articole:

Uleiuri esenţiale contraindicaţii

Ulei de cimbru: beneficii și contraindicații

Ulei de nucă: beneficii şi doza zilnică recomandată

Ulei de măceșe: beneficii și tratamente

Ulei de Jojoba: proprietăți şi beneficii