Tratament respirație grea: 5 plante pentru dificultăți de respirație

tratament respirație grea

Tratament respirație grea: 5 plante pentru dificultăți de respirație

Tratament respirație grea: remediile din plante te ajută să tratezi afecțiunile respiratorii și să menții totodată sănătatea plămânilor. Au proprietăți expectorante, relaxează musculatura tractului respirator superior și ajută sistemul imunitar, datorită antioxidanților pe care îi conțin.

Tratament respirație grea – Cimbrul

Cimbrul de cultură este un bun antiseptic, având proprietatea de a calma tusea și de a stimula expectorația, grație componentelor regăsite în uleiul volatil. Poate fi folosit sub formă de aerosoli sau ca infuzie pentru tratarea afecțiunilor căilor respiratorii. Pentru calmarea crizelor de tuse și tratarea virozelor respiratorii, se prepară o tinctură dintr-un amestec de 15 linguri de pulbere de cimbru și 500 ml de alcool alimentar de 50°. Amesteci bine și lași la macerat 12 zile, la întuneric. La final se strecoară, adăugându-se 7-8 picături de ulei volatil de cimbru. Se administrează 1 linguriță de 3-4 ori pe zi, 12 zile. Nu se recomandă femeilor însărcinate și celor cu hipertensiune arterială.

Tratament respirație grea – Lemnul dulce

Aceasta este una dintre cele mai folosite plante din lume, grație proprietăților sale deosebite. Rădăcina de lemn dulce calmează tusea și este folosită în cazul inflamațiilor care determină apariția durerilor în gât. Reduce iritațiile, blochează radicalii liberi și are acțiune antibacteriană și expectorantă, grație saponinelor care ajută la eliminarea mucusului. Totodată, ține sub control simptomele astmului. Prepară o infuzie din 1-2 lingurițe de pulbere de rădăcină la 250 ml de apă clocotită. După 10-15 minute, strecori. Se beau 2 căni pe zi. Planta este contraindicată persoanelor care suferă de afecțiuni renale, hepatite virale sau hipertensiune și femeilor însărcinate.

Tratament respirație grea – Eucalipt

Grație compușilor activi precum cumarina, flavonoidele, eucaliptol și cineol, eucaliptul este adesea folosit atât pentru a trata astmul, faringita, răceala, tusea convulsivă și cea iritantă, cât și pentru a elimina mai ușor secrețiile bronșice. Este unul din ingredientele regăsite în pastilele și siropurile pentru tratarea tusei, cu rol antimicrobian, antibacterial, antiinflamator și descongestionant. Poți folosi uleiul de eucalipt în cazul bronșitelor sau astmului, masând pieptul cu 1-2 picături. Totodată, îți poți prepara un ceai de eucalipt pentru a trata inflamațiile de la nivelul gâtului. Adaugi 1 lingură plantă mărunțită la 1 cană cu apă fierbinte și strecori după 4-6 minute de infuzat. Se beau 2-3 căni pe zi. Este contraindicat în sarcină și alăptare și copiilor sub 3 ani. Atenție! Folosite în cantități mari, remediile din eucalipt pot avea efecte toxice.

Tratament respirație grea – Plâmânărică

Datorită saponozidelor, sărurilor minerale, mucilagiilor, tanoizilor, magneziului și conținutului ridicat de vitamina C, plămânărica este utilizată în cazul afecțiunilor tractului respirator sau a tuberculozei pulmonare, frunzele plantei semănând foarte mult cu plămânii. Poate fi folosită pentru descongestionarea sinusurilor și reducerea febrei. Adaugă 1 linguriță de plămânărică uscată la 200 ml de apă fiartă. Strecoară după 10-15 minute și bea 2-3 căni zilnic.

Tratament respirație grea – Iarba mare

Se recomandă folosirea acestei plante pentru tratarea bronșitelor acute, a astmului, a traheitei sau a tusei convulsive. Conține substanțe active precum uleiurile volatile, camforul, alantolul și sărurile de potasiu care au proprietăți expectorante, antibacteriene, antispastice și care contribuie la fluidificarea secrețiilor bronșice. De asemenea, poate fi folosită în cazul febrei, intensificând transpirația, ajutând astfel la o refacere mai rapidă a organismului. Ca remediu, prepară un ceai dintr-o linguriță de rădăcină măcinată de iarbă-mare și o cană de apă clocotită, pe care le lași la infuzat 10 minute. Se beau 3 cești pe zi, înainte de masă, într-o cură de 2-3 săptămâni.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole:

Lemn dulce: decoct pentru boli respiratorii

Laringita: sfaturi şi remedii naturiste

Ce afecțiuni poate ascunde o respirație urât mirositoare

8 Metode de detox pentru plămâni