Tratament naturist colon iritabil, regim alimentar şi cauze ale afecţiunii

tratament naturist colon iritabil

Tratament naturist colon iritabil, regim alimentar şi cauze ale afecţiunii

Tratament naturist colon iritabil: sindromul colonului iritabil este o afecţiune benignă, care dereglează echilibrul dintre activitatea secretorie a mucoaselor şi activitatea motorie a intestinului.

Statisticile făcute pe plan mondial arată că 90% dintre îmbolnăviri ar fi datorate unui colon încărcat cu reziduuri metabolice şi depuneri de toxine. Se estimează că peste 25% din populaţia globului suferă de sindromul colonului iritabil, mai frecvent între vârstele de 25 şi 50 de ani. Incidenţa bolii este de 66% la femei şi 34% la bărbaţi.

Tratament naturist colon iritabil:

Se fac cu plante care au acţiuni antiseptice, carminative, antispastice şi sedative:

  • infuzii cu flori de tei, muşeţel şi salcâm, frunze de mentă şi roiniţă, herba de coada şoricelului, amestecate în părţi egale; se ia o lingură amestec uscat şi mărunţit la 200 ml apă clocotită, se infuzează acoperit 10 minute şi se beau, zilnic, două-trei ceaiuri puţin îndulcite, având efecte de relaxare a intestinelor, reducerea spasmelor şi a balonării
  • tinctură combinată de beladonă şi valeriană (în părţi egale), luată intern câte 20 de picături în puţină apă îndulcită, de două-trei ori pe zi

Tratament naturist colon iritabil: cauze

Principalele cauze ce declanşează boala sunt provocate atât de factori interni (toxici, virali sau funcţionali), cât şi de factori psihoemoţionali (stări de stres, emoţii puternice, suprasolicitare fizică şi psihică, astenia, insomnia, anxietatea). Intervin şi infecţiile bacteriene ale tractului gastrointestinal, precum şi unele greşeli în alimentaţie (mese grase şi neregulate, servite în grabă, şi exces de alcool, cafea, tutun), de medicamente sintetice şi laxative.

Iritarea mucoasei este indicată de apariţia unor mucozităţi frecvente în scaun, mai ales la persoane nervoase. Se manifestă prin arsuri, greţuri, eructaţii, constipaţie sau diaree, balonări, dureri în lungul colonului descendent (stâng), dureri de cap, insomnii, palpitaţii, senzaţie de leşin, bufeuri, transpiraţie excesivă.

La bolnavii cu constipaţie cronică se pot produce hemoroizi şi fisuri anale, uneori sângerânde.

Fiind o afecţiune benignă, boala poate fi eliminată complet după excluderea cauzelor care au declanşat-o, mai ales după evacuarea gazelor şi a conţinutului intestinal.

Tratament naturist colon iritabil: regim alimentar

Pentru stimularea evacuării colonului se recomandă mese la ore regulate, consumând cartofi fierţi sau piure, fasole verde, cono­pidă, spanac, brânzeturi nefermentate, ouă moi, peşte slab, carne fiartă de vită şi pui, fără condimente şi fără murături condimentate. Fructele să fie coapte sau sub formă de sucuri şi siropuri (din mere, gutui, afine, coarne).

Foarte bune sunt iaurtul şi laptele bătut care conţin bacterii lactice utile (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium).

Cu 30 de minute înainte de mese se recomandă a se lua câte o lingură de sirop sau gel de Aloe Vera, cu ceai de coada şoricelului.

Se vor evita alimentele dure şi crudităţile iritabile prin conţinutul ridicat în celuloză brută (varză, castraveţi, ridichi, fasole uscată). Nu sunt indicate următoarele alimente: laptele dulce, cafeaua, tutunul, zahărul alb, condimentele iuţi şi lichidele foarte reci sau foarte fierbinţi.

Pentru stimularea evacuării colonului se recomandă mese mai dese, cu cantităţi reduse de alimente, evitând ospeţele încărcate, mai ales seara.

În fazele dureroase se aplică pe abdomen perne electrice sau sticle cu apă caldă, învelite într-un prosop umed. Se exclud clismele şi laxativele tari, care au acţiuni iritante.

Bolnavul va reduce orele de stat pe scaun, preferând plimbări în aer liber, sport şi orice gen de mişcare. Va evita sedentarismul şi mai ales stresul zilnic, îndeosebi la persoanele cu o structură psihică vulnerabilă, care se consideră lipsite de orice speranţă în viaţă. Câştigarea încrederii în sine va contribui, substanţial, la vindecarea afecţiunilor grave de colon.

Seara este binevenit un masaj abdominal, timp de câteva minute, în direcţia acelor de ceasornic, de la colonul ascendent spre cel orizontal şi descendent.

În mod obligatoriu se va evita fumatul, întrucât nicotina se depune ca impuritate în colon, contribuind la formarea plăcii mucoide, generatoare de polipi, diverticuloză şi cancer colorectal.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria