Tratament amigdalită: care sunt simptomele amigdalitei şi cum poate fi tratată

tratament amigdalită

Tratament amigdalită: care sunt simptomele amigdalitei şi cum poate fi tratată

Tratament amigdalită: simptomele amigdalitei

Tratament amigdalită: în forma acută, debutul este brusc, cu febră mare (peste 39 de grade), durere de gât permanentă, accentuată la înghiţit, stare generală modificată, uneori cu greţuri şi vărsături, dureri abdominale, inflamarea ganglionilor de la nivelul gâtului, care se măresc şi sunt dureroşi.

Lipsesc tusea, secreţia nazală sau răguşeala, dar poate apărea, uneori, o erupţie. La examenul faringelui se constată o intensă roşeaţă, bine delimitată de restul mucoasei bucale, amigdalele palatine mult crescute în volum, cu depozite de puroi pe suprafaţa lor.

Pentru confirmarea cauzei streptococice este necesar exudatul faringian, care indică o cultură pozitivă de streptococ (atenţie: la 20-40% dintre bolnavii cu simptomatologie sugestivă pentru această etiologie, rezultatul este negativ, după cum 25-50% dintre bolnavii cu faringo-amigdalită streptococică confirmată de exudat nu au simptome sugestive pentru această cauză).

Complicaţiile acestei forme acute pot fi locale (flegmon periamigdalian) sau la distanţă (reumatism articular acut, glomerulonefrită acută poststreptococică).

Tratament amigdalită: important

După 48 de ore de tratament, simptomatologia se ameliorează.

Pacientul rămâne contagios încă 24 de ore de la începerea tratamentului cu antibiotic.

Solicitaţi un examen medical dacă nu se înregistrează ameliorare după 3 zile de tratament.

Tratamentul antibiotic trebuie continuat timp de 10 zile şi în condiţiile în care simptomele au dispărut, pentru a preveni apariţia reumatismului articular acut.

Tratament amigdalită: cum poate fi tratată

Tratamentul constă în măsuri generale: repaus la pat în perioada febrilă, măsuri igieno-dietetice, cu alimentaţie uşoară, bazată pe alimente semisolide, aplicarea de comprese calde în jurul gâtului, o bună hidratare cu lichide calde (nu fierbinţi) şi evitarea contactului cu persoane sănătoase, întrucât boala este contagioasă.

Tratamentul medicamentos se face cu penicilină, administrată pe gura sau injectabil, timp de 10 zile, obligatoriu, pentru a preveni complicaţiile. Penicilina este antibioticul recomandat, nefiind identificate încă tulpini de streptococ b hemolitic rezistente la acest antibiotic. În mod obişnuit, după 2-3 zile de penicilină, febra dispare şi starea generală se îmbunătăţeşte.

Persistenţa febrei şi a stării generale proaste sugerează asocierea unui stafilococ, caz în care tratamentul trebuie reorientat. La pacienţii alergici la penicilină se va administra eritromicină, cefalosporine sau claritromicină. Mai sunt indicate antitermice şi analgezice.

În faringo amigdalita recurentă cu streptococ b hemolitic grup A (cel puţin trei infecţii cu exudat faringian pozitiv într-un interval de 6 luni), reinfecţia se produce de la un membru al familiei, fiind necesară investigarea bacteriologică (exudat faringian) a membrilor familiei şi tratarea infecţiei la purtător cu unul dintre următoarele antibiotice: clindamicină, cefuroximă sau amoxicilină.

În cazul portajului faringian de streptococ b hemolitic grup A, acesta are o frecvenţă de 20-40% în sezonul rece, însemnând prezenţa streptococului în gât, dar absenţa simptomelor.

Riscul apariţiei unor complicaţii este minimum sau absent. În cazul apariţiei unor simptome de faringo-amigdalită acută (febră, dureri în gât) se indică, totuşi, tratament cu antibiotic, deoarece nu se poate diferenţia faringita acută streptococică de cea virală, apărută la un purtător de streptococ.

În cazul absenţei simptomelor la un purtător de streptococ, tratamentul cu antibiotic este indicat în următoarele situaţii: antecedente personale sau în familie de reumatism articular acut, înainte de operaţia de scoatere a amigdalelor, familie extrem de anxioasă, faringită recurentă streptococică la un membru din familia respectivă.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole:

Petale de trandafir: proprietăţi şi utilizarea petalelor de trandafir în terapia naturistă

Tuia: tratamente naturiste cu tuia

Salvie: tratamente naturiste din salvie şi ceai de salvie