Traista Ciobanului

traista ciobanului doftoria

Traista Ciobanului – Capsella bursa pastoris ( Cruciferae )

Denumiri populare mai cunoscute: arior, buruiană de friguri, coada pisicii, păsăţea, păscuţă, punguliţă, punguţa popii, paştele calului, rapăn, tăşculiţă, taşcuţă.

Traista ciobanului este o plantă erbacee, anuală sau bienală, cu tulpina aeriană dreaptă, cilindrică, înaltă până la 50 cm – 60 cm, purtând pe ea numeroase frunze, cu flori mici albe, fructul o silicuţă triunghiulară semănând cu o traistă, de unde îşi trage numele popular. Creşte în locuri însorite sau semi umbrite, pe soluri aride până la foarte umede, suportând chiar şi locuri intens bătătorite, din zona de câmpie până la păşunile din etajul subalpin, adesea în masă prin grădini, prin locuri cultivate şi necultivate. In locurile bătătorite şi aride plantele cresc mici, neramificate, iar în locurile umede sunt înalte şi ramificate. Infloreşte din primăvară până în toamnă.

In scopuri medicinale se foloseşte partea aeriană a plantei (Herba Bursae pastoris) care se recoltează în lunile aprilie – mai, în timpul înfloririi şi când fructificaţiile sunt mai rare. Produsul obţinut, după uscare, are gustul amărui – iute.

Componenţii principali: alcaloizi, tiramină, colină, acetilcolină, substanţe tanante, rezine, diozuină (care se scindează în dizmetină şi rutinozidă), glucozide, derivaţi fenolici (hisopina), cantităţi mari de oxid de potasiu, acid protocatehic etc.

Proprietăţi: astringent, vasodilitator coronarian, analgetic, reglează tensiunea arterială, hemostatic (produce contracţia destul de energică a musculaturii uterine), uşor diuretic.

Indicaţii:

Intern: în hemoragii uterine (reglând fluxul menstrual şi calmând durerile abdominale cauzate de dismenoree), diaree (efectul fiind mărit prin amestec cu coada calului), hipotensiune şi hipertensiune arterială, ateroscleroză, boli de rinichi, ca şi în angină pectorală (vasodilatator coronarian). Ceaiul din tulpinile florifere se ia contra frigurilor, după cum arată şi denumirea populară a acestei plante (buruiană de friguri).

Mod de folosire: 

a. Infuzie 2 g % -3 g % din care se iau două – trei ceaiuri pe zi, sau infuzie dintr-o linguriţă de plantă mărunţită la 200 ml de apă clocotită din care se beau unu – trei ceaiuri pe zi, îndulcite cu miere de albine sau zahăr.

b. Pentru reglarea ciclului menstrual se recomandă infuzie din 10 g de plantă mărunţită la 200 ml de apă clocotită, din care se iau patru – cinci linguri pe zi, îndulcite cu miere de albine sau cu zahăr. Tratamentul începe cu zece zile înaintea apariţiei ciclului menstrual.

c. In hemoragii uterine şi dismenoree se foloseşte infuzia din trei linguriţe de plantă mărunţită la 200 ml de apă clocotită, din care se iau 6-8 linguriţe pe zi, cu sase zile înainte de apariţia ciclului menstrual.

d. Pentru diaree se face un amestec de părţi egale din Traista Ciobanului şi Coada Calului; din acestea se macerează două linguriţe cu două pahare de apă rece timp de 8 ore, apoi se strecoară; peste plantele rămase în vas se pune un pahar cu apă clocotită şi se lasă 10-15 minute, apoi se strecoară. Se amestecă ambele lichide şi se bea câte o jumătate de pahar pe zi, alternând cu o zi pauză.

Utilizări populare: contra frigurilor se ia ceaiul din tulpinile florifere; în bolile căilor urinare; în combaterea durerilor de stomac şi pierderilor de sânge (sub formă de ceai, ori pusă în vin).