10 teste de sănătate pe care orice femeie de peste 40 de ani trebuie să le facă

teste de sănătate

Teste de sănătate

  • 1. Testarea glicemiei din sânge

Numărul persoanelor diagnosticate cu diabet zaharat crește zilnic. Viața cu diabet zaharat este dură și poate crește riscul de a dezvolta alte boli. Dacă aveți un risc crescut de diabet, este posibil să fiți supusă testelor pentru prediabet și diabet la fiecare trei ani după vârsta de 40 de ani. Unii factori de risc pentru diabet zaharat includ inactivitate fizică, obezitate severă sau o rudă de gradul întâi cu diabet zaharat. Din fericire, este nevoie doar de un test simplu de urină sau de sânge pentru a vă verifica nivelul de zahăr.

  • 2. Examen mamar

Cancerul de sân este cel mai frecvent cancer la femei din întreaga lume, cu aproximativ 1,7 milioane de cazuri noi diagnosticate în 2012, potrivit World Cancer Research Fund International. Examinările la sân sau examinarea regulată a sânilor pe cont propriu reprezintă un pas important în găsirea precoce a cancerului de sân. Diagnosticul precoce ajută la tratamentul cu succes al cancerului. Cu toate acestea, multe femei nu efectuează aceste autoexaminări. Femeile cu vârsta peste 40 de ani ar trebui să-și verifice sânii acasă în mod regulat și să facă un examen medical anual. Trebuie să vă verificați sânii pentru diferențe de mărime sau formă, erupții cutanate și umflături. De asemenea, puteți verifica dacă mameloanele dvs. produc lichid când sunt stoarse ușor. Ar trebui să fiți conștiente de aspectul și simțul sânilor și să raportați medicului dumneavoastră orice schimbări.

  • 3. Mamografie

În timp ce examinările de sân sunt importante, femeile cu vârste mai mari de 40 de ani ar trebui să facă și mamografii. Acestea sunt cele mai eficiente instrumente de astăzi pentru detectarea cancerului de sân. Prin depistarea rapidă a cancerului de sân, puteți reduce riscul răspândirii cancerului. Dacă aveți o istorie în familie de cancer mamar sau ovarian, este posibil să aveți nevoie de mamografii mai frecvente.

  • 4. Testul pentru colesterol

Boala cardiacă este principala cauză a decesului, iar accidentul vascular cerebral este a cincea cauză principală de deces. Acesta este motivul pentru care se recomandă femeilor să își verifice nivelul de colesterol la fiecare patru până la șase ani, începând cu vârsta de 20 de ani. După vârsta de 45 de ani, verificarea colesterolului o dată pe an devine important, deoarece riscul bolilor cardiace crește cu vârsta. Cu un test simplu de sânge, puteți afla nivelul colesterolului total, colesterolul „bun” al lipoproteinelor cu densitate mare (HDL), colesterolul LDL „rău” și trigliceridele, un alt tip de grăsime din sânge.

  • 5. Verificați tensiunea arterială

Având o tensiune arterială ridicată se pot deteriora vasele de sânge și poate crește riscul unui accident vascular cerebral și a unui atac de cord. Puteți să vă verificați tensiunea arterială la o clinică sau puteți cumpăra un kit de monitorizare a tensiunii arteriale acasă și verificați-o singură. Dacă tensiunea arterială este mai mare de 140/90 mm Hg, consultați-vă medicul. Puteți reduce tensiunea arterială prin dietă, exerciții fizice și anumite medicamente.

  • 6. Test de cancer colorectal (cancer de colon și cancer rectal)

Pentru a vă proteja de acest cancer, persoanele care prezintă un risc crescut din cauza antecedentelor familiale ale cancerului colorectal sau datorită bolii inflamatorii intestinale sau anumitor condiții moștenite ar trebui să înceapă să facă teste înainte de vârsta de 50 de ani.

  • 7. Testul densității osoase

Fiind femeie sunteți predispusă mai mult la riscul de a dezvolta osteoporoză și de a avea oase rupte. Acest lucru se întâmplă din cauza nivelurilor scăzute legate de vârstă ale hormonului estrogen din organism, care joacă un rol protector asupra oaselor la femei. Prin urmare, este important ca femeile în vârstă de 40 ani și peste să fie examinate pentru osteoporoză. Alegeți un test de densitate osoasă care arată cantitatea de os pe care o persoană o are în șold, coloană vertebrală sau alte oase.

  • 8. Verificarea pielii

Femeile cu expunere semnificativă la soare, istoricul familial al cancerului de piele și o istorie a mai multor arsuri solare (mai ales la începutul vieții) au un un risc mai mare. Cancerul de piele nu este greu de diagnosticat devreme, dacă vă faceți singure o examinare în fiecare lună în căutarea unor alunițe care apar peste noapte, destul de mari decât normal sau care au o culoare neregulată. Dacă observați orice modificare a numărului de alunițe, consultați imediat medicul. Vedeți un dermatolog anual pentru un examen corporal.

  • 9. Examenul de ochi

Sindromul de ochi uscat, cataracta, glaucomul si degenerarea maculară sunt cele mai frecvente probleme oculare care afectează femeile în vârstă. Pentru a depista orice probleme de sănătate a ochilor, de la modificări ale vederii la cataractă și glaucom, examenele de ochi sunt importante. Amintiți-vă că multe boli ale ochilor nu au semne sau simptome de avertizare timpurie, dar un examen detaliat poate detecta bolile oculare în stadiile incipiente înainte de apariția pierderii vederii. Detectarea și tratamentul precoce vă pot ajuta să vă salvați vederea.

  • 10. Vizite la medicul dentist

Ar trebui să vizitați medicul dentist în fiecare an pentru un examen și curățenie. Acest lucru este important nu numai pentru diagnosticarea precoce a problemelor orale, ci și pentru a exclude posibilitatea cancerului oral. Este recomandat un examen dentar anual pentru femeile cu vârsta mai mare de 40 de ani. Dar femeile care fumează sau beau mai mult de una sau două cafele pe zi sunt expuse unui risc mai mare de afecțiuni ale gingiilor, caz în care examenele dentare sunt recomandate la fiecare șase luni.