Telefonul mobil: pericolele pentru sănătate ale folosirii excesive

telefonul mobil pericole sanatate

Telefonul mobil: pericolele pentru sănătate ale folosirii excesive

Telefonul mobil: de la introducerea telefoniei mobile, oamenii de ştiinţă, care, de altfel, l-au inventat, au avut atitudinea responsabilă să atenţioneze că ar putea exista şi neajunsuri privind sănătatea utilizatorilor. Telefonia mobilă lucrează, în prezent, folosind ca purtătoare de frecvenţă unde electromagnetice de 900 sau 1.800 MHz; de asemenea, amplifică şi procesează semnale modulatoare, de frecvenţe mici, sau digitale. În proximitatea corpului uman, aceste unde intersectează câmpurile interne ale organismului şi acţionează subtil sau brutal asupra ţesuturilor şi celulelor.

Dacă acum zece ani interesele producătorilor plasau zona de risc în domeniul incertitudinii sau cel mult a excesului de întrebuinţare, în prezent rezultatele cercetării sunt tot mai concludente şi, unele dintre ele, chiar alarmante.

Folosirea telefonului mobil, sub forma pe care o cunoaştem, este de dată recentă. Cu toate acestea, numărul utilizatorilor acestui mijloc de comunicare a crescut cu viteză ameţitoare.

Pentru că tot nu putem fără ele, să enumerăm măcar motivele care le incriminează telefonul mobil şi ne-ar putea conduce la o mai rezonabilă utilizare:

– provoacă senzaţii de arsură sau senzaţia de mâncărime a pielii, spasm sau tremor muscular

– influenţează digestia şi pot accentua nivelul colesterolului

– unele tulburări endocrine, în special la nivelul pancreasului, tiroidei, ovarelor şi testiculelor sunt legate de emisiile de microunde

– pot declanşa criza de astm

– afecteză nervii de la nivelul scalpului

– determină reduceri de nivel, atât al hemoglobinei, cât şi al celulelor albe din sânge şi al eficacităţii acţiunii acestora

– induc tulburări la nivelul creierului şi al sistemului nervos, cu pierderi de memorie, confuzie mentală, dureri de cap, ameţeli, teamă, agresivitate

– deschid bariera dintre vasele sanguine şi celulele creierului, care sunt invadate de proteine şi toxine

– la nivelul ochilor accelerează instalarea de cataractă, afectează retina şi cresc riscul cancerului ocular

– calitatea somnului are de suferit

– mai puteti „beneficia“ de false senzaţii olfactifve şi gustative sau puteţi fi afectaţi de „ringing“, adică să auziţi soneria telefonului dumneavostră şi atunci când nu sună.

Benefic este de a lua telefonul din mâna copiilor, de a reduce timpul de utilizare la un nivel rezonabil şi de a evita să-l folosiţi în zone în care câmpul este slab sau în maşină. Alegeţi telefoane cu indice SAR (cel care indică nivelul radiaţiilor) cât mai mic, radianţa crescând şi fără să ştiţi. De asemenea, nu-l atârnaţi la gât, la piept, nu-l ţineţi la centură, nu dormiţi cu el sub pernă. Evitaţi prezenţa mai multor aparate în aceeaşi încăpere. Nu vă bucuraţi de modele sofisticate! Preţul plătit în bani este prea mic pe lângă răul produs de creşterea timpului de utilizare.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole:

Radiaţiile electromagnetice! Beneficiile conectării la pământ!

Creierul: ce ne afectează creierul și cu ce alimente îl protejăm

Radicalii liberi: ce sunt şi cum îi putem combate