Tarhon: un ingredient formidabil pentru sănătate

tarhon doftoria

Tarhon: un ingredient formidabil pentru sănătate

Tarhonul provine din partea de vest a Asiei și este folosit în principal în industria medicală și gastronomică. Acesta este în principal cultivat de fermieri pentru calitățile sale aromatice și terapeutice. Florile sunt foarte mici în dimensiune, colorate și pastelate. Frunzele de tarhon sunt utilizate în principal ca ingredient în supe și pizza. Cunoscut ca „regele ierburilor”, oferă o nutriție excelentă. Plantele uscate sunt extrem de hrănitoare, ajutând astfel o persoană să rămână sănătoasă. Fiind foarte concentrat cu diferite vitamine și fitonutrienți, acesta conferă o cantitate bună de nutriție. Atunci când este consumat, stimulează funcția ficatului. Concentrația ridicată de vitamina A și potasiu ajută la îmbunătățirea funcționării ochilor. Fiind bogat în folați și diferiți antioxidanți, ajută la stimularea organismului. Pe scurt, o linguriță de frunze de tarhon oferă doar două calorii.

Beneficiile de sănătate:

  • Îmbunătățește apetitul și reglează funcția digestivă: Uleiul derivat din frunze de tarhon contribuie la creșterea poftei de mâncare a unui individ și reglează funcționarea tractului digestiv.
  • Tratarea danturii, a dinților și gingiilor: Datorită proprietăților antiseptice, poate fi folosit pentru a calma durerile dentare și a gingiilor.
  • Reduce anxietatea și depresia: În mod natural, reține apa necesară organismului și ajută la minimizarea efectelor anxietății și depresiei.
  • Asigură un scalp sănătos: Utilizarea tarhonului ajută la curățarea scalpului și îndepărtează murdăria de pe scalpul uscat. Planta ajută la menținerea umezelii și a sebumului necesare pentru scalp.
  • Distruge bacteriile: Frunzele sunt zdrobite, măcinate și amestecate în prepararea săpunurilor și a gelurilor de duș. O mare sursă de potasiu, ajută la distrugerea germenilor și a bacteriilor.
  • Reglează ciclul menstrual: Aplicarea uleiului de tarhon împreună cu alte uleiuri aromate ajută la reglarea perioadelor și la ameliorarea durerilor menstruale.
  • Îmbunătățește calitatea părului: Estragonul îmbunătățește calitatea părului. Unele produse de îngrijire, șampoanele și balsamurile naturale conțin extract de tarhon.
  • Oferă luciu părului uscat: Tarhonul este util în principal pentru părul uscat, deoarece oferă luciu. Aplicarea regulată a tarhonului făcut pastă, face ca părul să fie vibrant și sănătos.
  • Polifenolii prezenți în tarhon ajută la controlul natural al nivelului de zahăr din sânge al unui individ.