Tărâţe de Psyllium: beneficii şi contraindicații

Tărâţe de Psyllium

Tărâţe de Psyllium

Psyllium (Plantago Psyllium) este o plantă din familia pătlaginei, cultivată în India, Franţa şi Spania.

În Egiptul Antic, seminţele de Psyllium erau folosite pentru tratarea inflamaţiilor căilor urinare.

În medicina populară, seminţele de Psyllium sunt cunoscute datorită proprietăţilor laxative.

Tărâţele de Psyllium conţin de 14 ori mai multe fibre solubile decât ovăzul, apreciat până nu demult pentru conţinutul ridicat.

100 grame Psyllium conţin aproximativ 71 grame de fibre solubile, iar aceeaşi cantitate de ovăz conține numai 5 grame de fibre solubile.

Tărâţele de Psyllium sunt recomandate în diete, dar şi în afecţiuni ale colonului, constipaţie, obezitate, boli cardiovasculare, diabet sau probleme de colesterol.

Un mare avantaj pe care îl au este punctul scăzut de fermentaţie.

Odată ajunse în intestin, aceste fibre formează o substanţa gelatinoasă, care absoarbe substanţele toxice şi astfel le elimină.

Tărâțele de psyllium, indiferent de rețeta folosită, au un rol important în activitatea normală și echilibrată a sistemului digestiv.

Fiind bogate în fibre sățioase, tărâțele de psyllium sunt recomandate în dietele de slăbire sau de menținere a greutății.

Calitățile lor nutritive le recomandă ca pe adevărate ”aspiratoare” de impurități și toxine din organism.

Tărâțele de psyllium vin în ajutorul celor care un nivel crescut al colesterolului sau au probleme cu glicemia (încetinesc trecerea zahărului în sânge).

O dietă sănătoasă, bazată, printre altele, pe tărâțele de psyllium, poate preveni apariția multor boli și afecțiuni, cum ar fi cancerul de colon, afecțiunile cardio-vasculare, hipertensiune arterială etc.

Tărâțele de psyllium reprezintă o sursă foarte bogată de substanțe nutritive.

Au în compoziție acizi grași esențiali, cum ar fi omega 3 și omega 6.

Psylium nu duce lipsă de vitamine benefice organismului, cum ar fi vitamina C și complexulde vitamine B.

Mineralele din tărâțele de psyllium (potasiu, magneziu, zinc) întregesc cu succes o plantă-medicament care nu ar trebui să lipsească din nicio dietă.

Tărâţe de Psyllium: Iată care sunt beneficiile consumului

  • O detoxifiere blândă, dar profundă;
  • Reducerea poftei de mâncare şi pierderea în greutate;
  • Dezolvarea grăsimilor şi, implicit, scăderea colesterolului „rău”;
  • Prevenirea constipaţiei şi a diareei, îmbunătăţirea digestiei;

Afecţiuni care pot fi prevenite sau ameliorate:

Oricine poate consuma tărâţe de Psyllium, cu moderaţie.

Sunt recomandate şi în cazul copiilor, pentru că micuţii au nevoie de o cantitate mare de fibre alimentare, pe care o pot extrage cu uşurinţă din tărâţele de Psyllium.

Este recomnadat să începeţi cu doze mici şi să le creşteţi pe măsură ce stomacul se obişnuieşte cu ele.

Pot fi incluse în preparatele zilnice, în produsele de panificaţie, în iaurturi, sucuri sau deserturi, dar este bine să consumaţi mai multă apă.

Aşadar, consumaţi un pahar cu apă imediat după înghiţirea unei linguri de tărâţe, dimineaţa, pe stomacul gol.

Valori nutritionale pentru 100 de grame Tărâţe de Psyllium:

  • 360 de calorii
  • 89 de grame de carbohidrati
  • 7 grame de proteine
  • 0 grame grasimi
  • 77,8 grame de fibre
  • 333 de miligrame de calciu
  • 2 miligrame de fier

Tărâţe de Psyllium: Contraindicații

Avertizare: consumaţi acest produs conform recomandărilor. Dacă nu beţi suficient lichid, produsul se poate umfla în gât cauzând blocaj sau sufocare.

Nu utilizaţi dacă aveţi dificultăţi de înghiţire. Poate provoca temporar gaze sau balonare.

Consultaţi medicul imediat daca aveţi dureri în piept, vărsături, dificultate la înghiţire sau respiraţie grea după ce aţi luat acest produs.

Alergii alimentare: unii oameni pot avea reacţii severe de hipersensibilitate.

Articol de ajutor, sper c-a fost convingător!

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria