Suc de Mere: un antioxidant preţios (selectare, beneficii şi reţete)

suc de mere doftoria

Suc de Mere: un antioxidant preţios (selectare, beneficii şi reţete)

Merele îşi au originea în munţii Caucaz, din Asia de Vest şi Europa de Este. Adesea, mărul mai este numit şi regele fructelor. In Statele Unite sunt disponibile peste 25 de varietăţi de mere. Varietatea cea mai populară este Delicios Auriu. Merele bune pentru suc sunt varietăţile Delicios (atât cele roşii, cât şi cele aurii), Granny Smith şi Winesap.

Principalele beneficii

Merele sunt o sursă bună de multe vitamine şi minerale, mai ales dacă nu sunt curăţate de coajă. Merele necurăţate de coajă au un conţinut ridicat de caroteni non-provitamina A şi de pectină. Pectina este un tip de fibră extraordinară, care s-a dovedit că are o serie de efecte benefice. Pentru că este o fibră ce formează gel, pectina poate să îmbunătăţească abilitatea muşchiului intestinal de a împinge rezidurile prin tractul alimentar. De asemenea, pectina poate să se lege de toxine şi să le elimine în intestinul gros, dar şi să ajute la reducerea nivelului de colesterol. Cum pectina este o fibră solubilă în apă, sucul proaspăt va mai păstra o parte din aceste fibre benefice. Sucul de mere s-a dovedit a fi şi antiviral.

Merele precum şi celelalte fructe şi legume moi, conţin acizi elagici, clorogeni şi cafeici – anutrienţi cu acţiune anticancerigenă semnificativă. Mere proaspete întregi şi sucul de mere proaspete conţin aproximativ 100-130 mg din aceşti compuşi preţioşi. Conţinutul de astfel de compuşi în sucul de mere la conservă, la sticlă sau congelat este zero sau aproape zero. Un alt motiv pentru care este preferabil să beţi sucul de mere proaspăt.

S-au făcut multe cercetări interesante cu privire la acidul elagic, care este numit „o nouă generaţie de medicamente împotriva cancerului”. Una dintre principalele sale acţiuni este să protejeze împotriva deteriorării cromozomilor şi să blocheze acţiunile cauzatoare de cancer ale multor agenţi poluatori. Anume, s-a dovedit că acidul elagic blochează efectele cauzatoare de cancer ale mai multor compuşi din fumul de ţigară. Acidul elagic, este un antioxidant puternic şi prezintă şi o capacitate de a creşte nivelul multor compuşi antioxidanţi ai corpului, printre care şi glutationul. Acidul elagic este încă un exemplu de anutrient cu proprietăţi anticancerigene puternice şi prezenţa lui este încă unul din motivele pentru care trebuie să consumăm alimentele proaspete.

Fără îndoială că ar trebui să cumpăraţi mere organice, dacă aveţi posibilitatea. Publicitatea recentă cu privire la substanţa periculoasă cunoscută drept alar, cu care sunt stropite merele, a mai redus din utilizarea acestei substanţe, însă merele tot sunt tratate cu multe alte substanţe chimice. In plus, merele vor fi deseori date cu ceară, pentru a le menţine proaspete un timp mai îndelungat. Să ştiţi că şi merele organice vor părea „date cu ceară”, pentru că merele au un înveliş natural dintr-o substanţă care arată ca ceara.

Merele proaspete sunt tari, crocante şi cu o culoare vie. Dacă mărul este lipsit de culoare, probabil că a fost cules mai devreme de a fi copt pe deplin şi a fost supus la coacere artificială. Merele culese atunci când sunt coapte vor fi mai colorate şi vor avea o aromă mai bună; de asemenea, ele pot fi depozitate un timp mai îndelungat decât cele culese prea devreme. Verificaţi cât de tare este mărul. Un măr proaspăt va produce un sunet caracteristic atunci când aplicaţi presiune cu un deget pe coaja sa. Merele prea coapte nu vor produce acest sunet şi le veţi simţi mai moi.

Pregătirea pentru extragerea sucului: Aveţi nevoie de un storcător. Cum seminţele de măr conţin o cantitate foarte mică de cianură, multă lume recomandă să îndepărtaţi miezul merelor şi să îndepărtaţi seminţele. Tăiaţi merele în felii care vor încăpea în storcător. Este evident că sucul proaspăt de mere îşi are propriile lui beneficii, însă una dintre utilizările principale ale merelor este amestecarea lor cu alte fructe şi legume, datorită aromei dulci, dar nu foarte pregnante.

 • Mere cu caise: 2 mere tăiate felii, 2 caise fără sâmburi
 • Mere cu caise şi piersici: 1 măr tăiat felii, 1 caisă fără sâmbure, 1 piersică fără sâmbure
 • Mere cu fructe de pădure: 1 cană de fructe de pădure (căpşuni, afine, zmeură), 2 mere tăiate felii
 • Mere cu cireşe: 1 cană de cireşe fără sâmburi, 2 mere tăiate felii
 • Mere cu struguri şi lămâie: 2 mere tăiate felii, 1 cană de struguri, 1/4 suc de lămâie
 • Mere cu grepfrut: 1 măr tăiat felii, suc de la 1 grepfrut
 • Mere cu kiwi: 2 mere Golden tăiate felii, 4 kiwi
 • Mere cu mentă: 4 mere tăiate felii, 1/2 mână de mentă proaspătă
 • Mere cu portocale: 2 mere tăiate felii, suc de la 2 portocale
 • Mere cu papaya: 2 mere tăiate felii, 1/2 papaya fără seminţe tăiată felii
 • Mere cu piersici: 2 mere tăiate felii, 2 piersici fără sâmburi tăiate felii
 • Mere cu pere şi ghimbir: 3 mere tăiate felii, 1 pară tăiată felii, o felie de 1/2 cm de ghimbir