Stres: ce afecțiuni pot fi declanșate de stres

stres

Stres: ce afecțiuni pot fi declanșate de stres

  • Ulcer, litiază biliara, crize biliare, crize de constipație sau diaree

Nivelul crescut al secreției de cortizol, situație specifică stresului și depresiei, provoacă creșterea poftei de mâncare și a greutății, cu atât mai mult cu cât 70% dintre cei care suferă de stres mănâncă noaptea. Stresați din cauza încercărilor de tot felul, provocăm creșterea acidului gastric, ceea ce duce la ulcer, litiază biliara, crize biliare, crize de constipație sau diaree.

  • Hipertiroidia

Medicii atenționează că stresul poate declanșa și hipertiroidia, una dintre disfuncțiile principale ale glandei tiroide. Aceasta se caracterizează printr-un grup mare de simptome, dintre care cele mai importante sunt tulburările neuropsihice (agitație, pierderea ideilor, nervozitate, tremur al extremităților, insomnie), tulburările digestive, creșterea numărului de respirații pe minut, tulburări de ritm cardiac.

  • Boli gastrice

Stresul, supărarea sau surmenajul declanșează din ce în ce mai des boli gastrice. Ulcerul duodenal este una dintre ele. Apare aproape de două ori mai frecvent la bărbați decât la femei și se produce de obicei în jurul vârstei de 25 până la 45 de ani. Litiaza biliară, crize biliare, crize de constipație sau diaree sunt și ele efecte ale stresului crescut.

  • Boli de inimă

De asemenea, bolile de inimă sunt o consecință aproape nelipsită a stresului. Dezechilibrul psihic și emoțional influențează negativ activitatea inimii și a vaselor se sânge. De aici apare și vasoconstricția, o cantitate scăzută de oxigen spre țesuturi, bătăi tot mai puternice ale inimii, hipertensiune arterială, angina, și, în final infarctul.

  • Psoriazis-ul, ulcerul și infertilitatea

Stresul poate produce și migrene puternice. Netratate, migrenele asociate cu oboseala și anxietatea provoacă amețeli care pot provoca un dezechilibru serios al mișcării și gândirii. Și pielea resimte direct stresul factorilor interni și externi. Aproape 60% din cazurile de psoriazis, vitiligo, urticarie, eczeme, dermatite sau acnee apar în urma unor episoade de stres cronic.

  • Tulburări menstruale, scăderea libidoului, ejaculare precoce, lipsa erecției, infertilitate

Pe de altă parte, și aparatul reproducător poate fi serios afectat de stres. Echilibrul hormonal este anulat în episoadele de stres, iar organele sexuale au direct de suferit din asta, încetinindu-se activitatea lor normală. Rezultatele sunt dintre cele mai alarmante: scăderea cantității de hormoni sexuali, tulburări menstruale, scăderea libidoului, ejaculare precoce, lipsa erecției, infertilitate.

  • Pierderea discernământului și a memoriei

O perioadă lungă de timp în care organismul suferă de stres cronic provoacă accelerarea distrugerii celulelor nervoase. Consecințele sunt ușor de înțeles: pierderea discernământului și a memoriei pe atât de devreme pe cât de mult am trăit în stres.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria