Steroizi: 4 lucruri de ştiut despre steroizi

Steroizi

Steroizi

Sunt interzise, au denumiri chimice rar întâlnite, efecte rapide şi mai toate produc dependenţă. Vorbim despre steroizi, substanţe care au un impact nociv asupra corpului.

Aceste substanţe sunt comercializate ilegal, preţul fiind unul destul de piperat. Pe piaţă, găsim o gamă variată de steroizi, folosiţi atât de sportivi, cât şi de cei care doresc să se transforme rapid şi să arate la fel ca celebrii culturişti din reviste. Precizăm că există o listă cu substanţele interzise publicată de Agenţia Naţională Anti-Doping.

1. Steroizi: ce, cum, cât?

Steroizii anabolici androgeni sunt derivați sintetici ai hormonului masculin testosteron. Au fost produși prin anii 1930 pentru a trata diverse boli grave în care corpul producea o cantitate de testosteron insuficientă pentru dezvoltarea normală.

Medicii au realizat atunci că steroizii anabolici au efecte nu doar asupra caracteristicilor se*uale ale unei persoane, dar și asupra mărimii și forței mușchilor. Administrate sub formă de pastile, injecții sau creme, dozele de steroizi pe care le folosesc sportivii pentru a-și mări performanțele sunt de 50-100 ori mai mari decât cantitatea folosită ca tratament medical. Și de aici apar problemele…

2. Steroizi în sportul de performanță

Spiritul de competiție, alături de mirajul gloriei sau al câștigului au făcut ca sportivii să caute diverse „ajutoare” care să le îmbunătățească performanțele. Dar efectele adverse ale acestor substanțe „ajutătoare” nu au întârziat să apară. În timpul Jocurilor Olimpice au început să moară sportivi în al căror sânge se găseau substanțe dopante.

Apoi a apărut și aspectul etic al competiției între sportivii „curați” și cei „dopați”. Astfel, Ben Johnson a fost descalificat de la Jocurile Olimpice din Seul și i-a fost retras aurul la proba de 100 m pentru că i s-au descoperit steroizi în urină.

Ca răspuns la aceste tendințe, în 1999 a luat ființă Agenția Mondială Antidoping care, prin intermediul sloganului „Play true” și al activităților sale, promovează o lume în care sportivii să evolueze fără a apela la steroizi sau alte substanțe interzise.

3.Steroizi în sala de fitness

În prezent problema consumului de steroizi anabolici a depășit sfera sportului de performanță. Mulți sportivi amatori sau tineri care practică fitnessul doresc să își sculpteze corpul și să arate mai bine pentru a obține respectul celor din jur. Cu toate acestea, consecințele acestor substanțe dopante asupra sănătății lor sunt la fel de agresive și pentru ei.

4. Umflat și bolnav

Steroizii anabolici umflă mușchii și le cresc forța dar produc multe efecte grave pentru sănătate: acnee rezistentă la tratament, căderea părului, creșterea riscului pentru boli de inimă și schimbarea neașteptată a dispoziției de la energie și stare de bine, la agresivitate și gânduri de sinucidere.

Băieții care folosesc steroizi se pot aștepta la atrofierea testicolelor, creșterea sânilor, scăderea producției de spermă și reducerea potenței. Fetele se pot aștepta la îngroșarea definitivă a vocii, creșterea părului pe față și pe corp, mărirea clitorisului și tulburarea ciclului menstrual.

Două dintre cele mai grave efecte posibile sunt cancerul hepatic și bolile psihice. O parte dintre consumatori au simptome de sevraj când vor să se oprească: oboseală, scăderea poftei de mâncare și a apetitului se*ual, insomnii, nervozitate și nevoia de a consuma steroizi. Din acest punct de vedere, steroizii anabolici sunt droguri care produc dependență.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Sursa: https://www.supradozadeadevar.ro/steroizi1390307419

Citeşte şi alte Articole

Beneficiile sportului: mişcarea şi memoria

Alimentaţia potrivită pentru sportivi

5 exerciţii cardio acasă care slăbesc

Urcatul scărilor: beneficiile unei activităţi pe care adesea o evităm

Ce mănâncă şi ce program are un jucător de tenis profesionist