Spanacul

spanacul doftoria

Spinacea oleracea ( Chenopodiaceae )

Plantă legumicolă, anuală, cu frunze mari, triunghiulare sau alungite, cărnoase, uneori grofate; frunzele de spanac conţin substanţe nutritive, săruri minerale şi vitamine.

Componenţii principali: unul dintre cele mai bogate alimente în săruri minerale (în 100 grame de spanac se găsesc: sodiu 510 mg, potasiu 375 mg, calciu 49 mg, fosfor şi magneziu 37 mg, sulf 29 mg, mangan 0.60 mg, zinc 0.45 mg, cupru 0.12 mg, iod, arsenic), vitamine (A, B1, B2, B12 şi C), acid folic, clorofilă, spinacină (arginină, lisină), mucilagii, glucide, protide, lipide.

Proprietăţi: remineralizant, antianemic, antiscorbutic şi activator al secreţiilor pancreatice.

Indicaţii: în anemii, convalescentă, creştere, astenie fizică şi nervoasă, scorbut, seneşcenţă, constipaţie.

Mod de folosire: frunze crude de spanac în salată, în asociere cu suc de lămâie şi miere; 90 g suc de spanac cu 130 g suc de morcov din care se bea un pahar în fiecare dimineaţă, în depresiunile psihice şi nervoase; infuzie din 5-10 g seminţe la o ceaşcă – în constipaţie.

Contraindicaţii: hepatism, reumatism, artrism, inflamaţii gastrice sau intestinale (din cauza oxalaţiilor de potasiu şi de calciu).

Nu se recomandă spanacul fiert, deoarece creste oxaluria şi oxalemia; spanacul crud nu are acest efect.