E bine să stai la soare? Argumente pro și contra

soare

Soare – E bine să stai la soare? Argumente pro și contra

  • Argumente pro:

Tratarea unor boli de piele

Expunerea controlată la soare este benefică în unele boli de piele. De pildă, în 80 la sută din cazuri, soarele face bine celor cu psoriazis, afecțiune care se manifestă prin apariția pe piele a unor porțiuni roșii acoperite cu coji sidefii, localizate în special pe genunchi, scalp și coate. Razele UVA și UVB folosite în fototerapie reduc procesul inflamator și unele simptome ale acestei boli precum mâncărimea și durerea. Este bine ca expunerea la soare să se facă dimineaţa sau după ora 16.00.

Sinteza vitaminei D

Ultravioletele, în special cele UVB, sunt necesare pentru sinteza, la nivelul pielii, a vitaminei D, importantă pentru menținerea sănătății oaselor și dinților. Totuși, utilizarea cremelor cu protecție solară poate bloca acest proces. Și, atunci, ce e de făcut? Să stăm în jur de 15 minute la soare, fie înainte de 11.00, fie după 17.00, fără a folosi creme fotoprotectoare.

Induce starea de bine

Sub acțiunea soarelui, crește producția de serotonină. Această substanță joacă un rol important în reglarea somnului, în transmiterea impulsurilor nervoase, dar și în asigurarea bunei dispoziții (este numită și hormonul fericirii). Un nivel redus de serotonină poate duce la apariția depresiei. De asemenea, expunerea moderată la soare combate insomnia.

  • Argumente contra:

Factor important de risc pentru cancerul de piele

Peste 90 la sută din cancerele de piele sunt puse pe seama expunerii la soare fără protecție adecvată. În ultimii ani, din cauza subţierii stratului de ozon (care, în mod normal, are rol de protecţie), la sol ajung mai multe radiaţii ultraviolete, depăşind nivelul suportat de piele. De aceea, a crescut și numărul cazurilor de persoane afectate.

Agravează diverse afecțiuni

Persoanele cu unele boli trebuie să evite cât pot de mult să stea la soare. De pildă, la cei cu lupus, o boală de piele care afectează pielea, rinichii, inima, plămânii şi celulele sangvine, soarele favorizează, în 70 la sută din cazuri, apariţia leziunilor cutanate, a durerilor articulare şi a oboselii accentuate. De asemenea, la cei cu acnee, cu toate că, inițial, se constată o îmbunătățire a aspectului pielii, ulterior, expunerea îndelungată duce la astuparea porilor şi la blocarea secreţiei de sebum.

Dăunează vederii

Și retina are de suferit din cauza radiațiilor solare. Astfel, există riscul apariției arsurilor de retină, persoanele cu ochii deschiși fiind mai vulnerabile. De aceea, este important să purtăm ochelari de soare cu factor de protecție solară UVA și UVB.

Accelerează îmbătrânirea pielii

Razele ultraviolete sunt principalul factor implicat în îmbătrânirea prematură a pielii. Soarele atacă elastina și colagenul, proteine implicate în menținerea elasticității și fermității pielii.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria