Sirop de flori de soc
Socul, este asemuit cu o adevărată farmacie, socul face parte dintre puţinele plantele la care toate, flori, frunze, fructe, rădăcină, scoarţă, prezintă efecte terapeutice, şi pot fi folosite în prevenirea şi tratarea a numeroase afecţiuni.
Florile de soc se culeg din luna mai până în iulie, depinde de zonă, se culege toată inflorescenţa, pe timp uscat, însorit.
Sunt bogate în vitamina C, ulei volatil, acid caleic, acid ferulic, substanţe mucilaginoase, zaharuri, minerale.
Siropul care se obţine din florile de soc în scop terapeutic are efecte:
- diuretice
- laxative
- tonice
- vitaminizante şi mineralizante
- antiinflamatoare
- galactogoge
- detoxifiante
Siropul de soc este tonic şi reconfortant servit în scop gustativ diluat în apă, apă minerala, apă cu gheaţă.

In scop terapeutic 2-3 linguriţe de sirop într-un pahar cu apă, se beau 2-3 pahare pe zi:
- are efecte vitaminizante, mineralizante
- tonic nervos şi fizic
- combate vărsăturile pe fond nervos
- stimulează activitatea rinichilor
- combate infecţii urinare
- benefic în afecţiuni ale aparatului respirator
- faringita
- bronşita
- ameliorează tusea
- eficient şi în gută
- reumatism
- măreşte cantitatea de lapte la mamele care alăptează
- ajută la eliminarea apei din ţesuturi
- benefic în obezitate
- este eficient în constipaţie
- proprietaţi laxative
Siropurile naturale, se prepară termic sau prin macerare şi presare la rece din fructe şi plante proaspete, cu miere de albine sau zahar.
Prin aceste procedee de preparare, în special cel cu miere de albine, se urmăreşte îmbogăţirea şi păstrarea unui număr cât mai mare de nutrienţi, minerale, vitamine dar şi aroma şi parfumul plantelor, fructelor etc.
Siropurile naturale se pot consuma ca atare în combinaţie cu apă minerala sau apă plată.
In scop medicinal, se iau 2-3 linguriţe înainte de mese, în funcţie de proprietăţile terapeutice ale fructului sau plantei din care este produs siropul.

Sirop de flori de soc: Preparare
Pentru a face sirop din flori de soc, aveţi nevoie de flori proaspete.
Asiguraţi-vă că florile sunt complet deschise – dacă sunt trecute sau îmbobocite, calitatea siropului este afectată.
După ce aţi adunat florile, ţineti-le într-un loc răcoros şi uscat până când sunteţi gata să le folosiţi.
Cel mai bine este să pregătiţi siropul în maximum 24 de ore de la culesul florilor.
Intr-un vas încăpător puneţi un kilogram de zahăr, cinci căni cu apă şi sucul de la o lămâie.
Fierbeţi siropul la foc mediu spre mare până când zaharul s-a dizolvat. După ce s-a dizolvat, mai lasaţi-l încă 5 minute.
Separat, într-un vas de inox puneţi florile curăţate de tulpini – aveţi nevoie de două căni de flori, si o lămâie feliată. Turnaţi peste acestea siropul fierbinte.
Amestecaţi uşor pentru a se omogeniza ingredientele, acoperiţi vasul cu un prosop şi lăsaţi-l într-un loc răcoros şi întunecat timp de 3-4 zile, amestecând siropul o dată pe zi.
Dacă îl lăsaţi mai puţin, siropul va fi mai puţin aromat, dacă îl lăsaţi mai mult de 4 zile, florile vor începe să fermenteze.
Siropul ar trebui să aibă o nuanţă aurie. Il strecuraţi într-o oală curată şi îl aduceţi la fierbere.
Intre timp sterilizaţi borcane sau sticle pentru a-l depozita. Este suficient să le spălaţi şi să le ţineţi în cuptor 15 minute la 150 grade Celsius.
Turnaţi siropul fierbinte în borcanele sterilizate şi depozitaţi-l într-un loc răcoros şi uscat.
Poate fi păstrat până la un an. După deschidere, păstraţi borcanul la frigider.
Il puteţi adăuga în apă minerală sau îl puteţi folosi pentru a îndulci limonada.

Contraindicaţii
Nu este recomandat consumul de sirop din flori de soc, persoanelor care suferă de diabet zaharat.
Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria
Citeste și alte Articole:
Ceai de soc: beneficii, contraindicaţii şi preparare
Flori de soc: beneficii, contraindicații și utilizări
Soc: tratamente naturiste (uz intern, uz extern, frunze de soc, tinctură etc.)