Sirop de brad: beneficii, preparare și contraindicații

Sirop de brad

Sirop de brad

Sirop de brad – mugurii de brad sunt cunoscuţi pentru efectele lor benefice, reușind să înlăture cu succes astenia, să întărească sistemul imunitar și să trateze afecțiunile gâtului. În medicina naturistă, cel mai cunoscut preparat din brad este siropul din muguri, cu efecte miraculoase pentru sănătate.

Sirop de brad: Tratează anemia

Având efecte vitamizante, mugurii de brad stimulează și reglează în același timp metabolismul. Ajută la regenerarea țesuturilor, tratamentul adresându-se în special copiilor, în special celor aflați în perioada de creștere. Se admininstrează zilnic 6-10 lingurițe de sirop de brad preparat la rece, în miere.

Sirop de brad: Ameliorează problemele digestive

Utile în gastroenterite, preparatele din muguri și din cetină de brad sunt de folos în cazul în care te confrunți cu dureri abdominale, infecții intestinale, litiază biliară, senzația de diaree sau vomă, balonare sau lipsa poftei de mâncare. Tratamentul constă într-o cură de 2 săptămâni, în care se iau zilnic 2-3 lingurițe de sirop de muguri de brad, înainte de fiecare masă principală.

Sirop de brad: Calmează iritațiile tenului

Dacă tenul tău a devenit lipsit de fermitate sau se irită foarte ușor, poți apela cu încredere la o mască din sirop de brad. Aplici pe față într-un strat subțire puțin ulei cu ajutorul unui disc demachiant și lași să acționeze 15 minute. La final clătește tenul cu lapte și lasă tenul să se usuce natural, fără a-l mai clăti cu apă.

Sirop de brad: Are efect tonic asupra organismului

Siropul de brad este un remediu de excepție pentru perioadele în care ești epuizată fizic și oboseala te-a doborât. Pe lângă faptul că reglează activitatea nervoasă și are un efect tonic foarte intens, acesta reglează și valorile glicemiei. Se iau dimineața, pe stomacul gol, câteva lingurițe de sirop.

Alte efecte terapeutice ale siropului de brad

  • ameliorează durerile reumatice în cazul reumatismului acut sau degenerativ al articulațiilor
  • calmează tusea
  • are proprietăți antiseptice, antiinflamatoare, sedative, cicatrizante, astringente
  • stimulează secreția și excreția de urină, fiind un bun antiinflamator al căilor renale
  • poate ameliora bronșita, sinuzita, laringita

Mod de preparare

  • 1 kg de muguri de brad
  • 2 l de apă
  • 1 kg de zahăr

Pui 2 litri de apă la fiert și când a dat în clocot, adaugi 1 kg de muguri de brad și îi lași să fiarbă timp de 15 minute, apoi oprești focul. După ce s-a răcit, adaugi 1 kg de zahăr dizolvat într-un litru de apă. Amestecul obținut se fierbe împreună 10 minute. La sfârșit se strecoară și se depozitează în sticle închise ermetic, de culoare închise, la loc întunecos și răcoros.

Sirop de brad: Contraindicații

Printre acestea se numără: constipație, greață, vomă, somnolență și oboseală, reacții alergice etc.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria