Sirop de arţar: beneficii, utilizare și valori nutriționale

Sirop de arţar

Sirop de arţar

Siropul de arţar se obţine din seva arţarului de zahăr, arţarului negru sau arţarului roşu. Ea se fierbe până la evaporarea apei iar rezultatul este binecunoscutul sirop auriu şi dulce.

Acesta are un conţinut de zahăr de 60% – 70%, ce îi oferă un gust delicios, dar şi o mulţime de beneficii.

În primul rând, el conţine foarte mult mangan şi zinc şi are un efect antioxidant dar, pe lângă aceasta, este un îndulcitor natural ce poate fi consumat şi de diabetici şi de persoanele cu probleme cardiace.

Siropul de arţar are gust fin de caramel. Se poate utiliza ca îndulcitor pentru cafea sau ceai, ca topping pentru clătite sau plăcinte. Uneori poate ca ingredient în sosuri pentru diverse preparate culinare.

Siropul de arţar este extrem de versatil, el putând fi folosit ca topping pentru îngheţată, ca umplutură pentru clătite, ca ingredient pentru cocktailuri, ca glazură pentru coaste la cuptor sau bacon la tigaie, ca îndulcitor pentru salate, în amestec cu lapte sau iaurt şi în multe alte preparate culinare.

Datorită conținutul ridicat de zahăr, se recomandă un consum moderat.

Sirop de arţar

Siropul de arţar provine din seva localizată în interiorul scoarţei arborelui, care este expusă constant la Soare.

Credem că arţarul reacţionează atunci când este lovit pentru a i se colecta seva, şi secretă fenoli (un tip de antioxidanţi benefici care pot fi întâlniţi şi în fructele boabe), ca un mecanism de apărare.

Întotdeauna asigurați-vă că siropul de arțar este într-adevăr făcut din arțar. Materia prima pura provine din copacii de arțar, al căror amidon este transformat în zahăr în perioada de iarnă – primăvară, având ca rezultat seva dulce.

Pentru a se proteja în perioada rece a iernii, arţarii produc seva. Primavara trunchiurile lor sunt găurite, cu grija evident, seva este colectata, apoi fiarta pentru a se elimina apa.

Prin fierbere rezulta siropul concentrat de arţar. Din 40 litri de seva rezulta 1 litru de sirop de arţar .

Sirop de arţar

Siropul de arţar este asociat cu prevenirea diabetului şi este un aliat în încetinerea procesului de creştere a celulelor canceroase. Siropul de arţar are niveluri ridicate de fitohormoni şi acid abscisic.

Aceşti compuşi încurajează eliberarea de insulină şi îmbunătăţesc sensibilitatea la insulină a celulelor grase care ajută la combaterea afecţiunilor metabolice, cum ar fi diabetul.

Sirop de arţar

Dintre toate tipurile de arţar cunoscute, 3 sunt utilizate cu precădere pentru realizarea siropului de arţar de calitate: arţarul de zahăr, arţarul negru şi arţarul roşu.

Există diferite grade de sirop de arțar, la fel cum există diferite tipuri de zahăr. Seva extrasa la începutul sezonului de recoltare este, în general, mai clara, mai deschisa la culoare și mai ușoara ca şi gust.

Pe măsură ce avansează în sezon, siropul de arțar devine mai închis la culoare și cu o aromă mult mai caramelizată.

Siropul de arțar pur canadian este clasificat în funcție de culoare, claritate, densitatea, aromă și rezistență. Acesta oferă o varietate de arome inclusiv: alune, vanilie, cafea, florale şi arome picante.

Canada, care produce mai mult de 80% din siropul de arțar din lume, foloseşte propriul sistem de clasificare.

Sirop de arţar

Există trei clase: Canada # 1 Light Extra (uneori cunoscut sub numele de AA), Light (A) și Mediu (B); # 2 Amber (C); și # 3 închis (D).

Siropurile de culoare închisă au un gust mai puternic de arțar și sunt de obicei folosite pentru coacere sau în rețete, în timp ce cele mai deschise la culoare sunt mai degrabă utilizate direct ca siropuri … de exemplu, pe clatite.

Cu o multitudine de calităţi benefice, siropul pur de arţar reprezintă o alegere dulce pentru menţinerea sănătăţii.

Tiamina adecvată (B1) este esenţială pentru o funcţionare corespunzătoare a inimii, prevenirea cataractelor şi a bolii Alzheimer. Tiamina reduce şi efectele îmbătrânirii şi încurajează digestia corespunzătoare.

Manganul este asociat cu producţia de energie, cu o funcţionare corespunzătoare a tiroidei, echilibrarea nivelurilor de zahăr din sânge şi absorbţia de calciu.

De asemenea, manganul este şi un antioxidant puternic, protejând împotriva radicalilor liberi din organism. 30 de mililitri de sirop de arţar furnizează 46% din valoarea zilnică a acestui mineral esenţial.

Zincul ajută la protejarea inimii, controlează diabetul, ajută la vindecarea rănilor şi contribuie la ameliorarea simptomelor sindromului oboselii cronice. Atât manganul, cât şi zincul sunt doi catalizatori puternici ai răspunsului imunitar.

Peste 20 de compuşi din siropul pur de arţar sunt extrem de benefici sănătăţii umane, dintre care 13 au fost descoperiţi acum pentru prima dată.

Mai mulţi dintre aceşti noi compuşi prezintă proprietăţi anti-cancerigene, anti-bacteriene şi anti-diabetice. De asemenea, siropul de arţar contribuie cu un aport puternic de vitamine şi minerale la sănătatea organismului.

Sirop de arţar

Un studiu al Universităţii Quebec a dezvăluit faptul că siropul de arţar poate fi mai eficient împotriva cancerului cerebral, cancer de prostată şi cel pulmonar, decât broccoli, fructele de pădure, morcovii şi roşiile.

Cercetarea în laborator arată că, datorită formei sale concentrate, siropul de arţar este mai puternic decât seva de arţar.

Sirop de arţar – Miere sau Zahăr?

Dacă aveti de gând să cumparati sirop de arțar, asigurați-vă că obțineti un produs real – de calitate. Nu vă pacaliti cu un sirop cu aromă de arțar … care poate fi încărcat cu zahăr rafinat sau sirop de porumb bogat în fructoză.

Este adevărat – siropul de arțar conține o cantitate decentă de anumite minerale, în special mangan si zinc, dar rețineți că acesta conține si zahăr.

Este siropul de arțar mai bun decât zahărul obișnuit?

Ambele sunt realizate din aproximativ două treimi de sucroză, dar per total siropul de arțar livrează mai puțin zahăr si mai multe substante nutritive.

Indicele glicemic al siropului de arțar este de aproximativ 54 în comparație cu un scor de aproximativ 65 pentru zahărul din trestie. Aceasta înseamnă că siropul de arțar influențează nivelul zahărului din sânge mai puțin decât zahărul de masă.

Siropul de arțar furnizează, de asemenea, minerale și antioxidanți, în timp ce zahărului îi lipsesc ambele.

Un alt factor care face ca acești doi îndulcitori sa fie foarte diferiti este modul în care acestia sunt produsi.

Spre deosebire de zahărul din trestie de zahăr rafinat – care trece printr-un proces îndelungat si complex, pentru a fi condensat în zahăr cristalizat, siropul de arțar este un produs mult mai natural, nerafinat. Siropul de arțar este derivat din seva de arțar.

De exemplu, tulpinile de trestie şi sfeclă de zahăr sunt recoltate mecanic. Ele sunt curăţate, spălate, măcinate, stoarse, filtrate, purificate, aspirate şi condensate.

Toate înainte de a deveni cristale de zahăr. Siropul de arţar poate fi destul de scump, aşa că ar fi bine să ştii ce cumperi atunci când te răsfeţi cu o sticlă. Între toate gradele şi nuanţele de sirop de arţar, treaba poate deveni un pic confuză.

Conţinutul de vitamine al mierii este semnificativ mai mare decât cea a siropului de arţar. Acesta oferă o sursă de vitamina B-6 şi vitamina C – siropul de arţar nu conţine nici una dintre acestea. Mierea conţine, de asemenea, mai multă riboflavină decât siropul de arţar.

Conţinutul de minerale al mierii este mai mic comparativ cu cel al siropului de artar. Artarul oferă mai mult fier, calciu, zinc, mangan şi potasiu. Siropul de arţar conţine, de asemenea, mai mult de sodiu decât mierea. Mierea conţine fluorură – benefică pentru sănătatea dentară – siropul de arţar nu.

Siropul de arţar şi mierea întăresc sistemul imunitar, însă, doar în cazul în care se foloseşte lângă o dietă echilibrată, în cantităţi mici, ca îndulcitor, şi nu ca dietă – menţionez asta pentru că am auzit şi de dietă cu arţar.

Doza face ca alimentul să devină periculos. Căutaţi etichetele pe care sunt menţionate categoriile A / B / C sau D din care face parte siropul de arţar.

Zahărul alb trebuie evitat în totalitate, este dăunător şi periculos pentru buna funcţionare a organismului uman. Îngreunează digestia şi contribuie la imposibilitatea asimilării anumitor vitamine şi minerale!

Valori nutriționale Sirop de arțar

 • Valoare per 100 g
 • Calorii (kcal) 260
 • Lipide totale 0,1 g
 • Lipide saturate 0 g
 • Lipide polinesaturate 0 g
 • Lipide mononesaturate 0 g
 • Colesterol 0 mg
 • Sodiu 12 mg
 • Potasiu 212 mg
 • Carbohidrați 67 g
 • Fibre alimentare 0 g
 • Zahăr 68 g
 • Proteine 0 g
 • Vitamina A 0 IU Vitamina C 0 mg
 • Calciu 102 mg Fier 0,1 mg
 • Vitamina D 0 IU Vitamina B6 0 mg
 • Vitamina B-12 0 µg Magneziu 21 mg

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte Articole