Sindromul Pickwick: tratament, simptome, prevenire, diagnostic, cauze

Sindromul Pickwick tratament simptome

Sindromul Pickwick, cunoscut și sub numele de sindromul hipoventilație-obezitate (SSM) este o condiție medicalǎ gravǎ, caracterizatǎ prin tulburări ale respirației.

Boala afecteazǎ ȋn special persoanele cu o obezitate extremǎ. Numele afecțiunii provine de la un personaj din romanul lui Charles Dickens „The Pickwick Papers”, personaj care experimentat aceleași simptome precum cele produse de acestǎ boalǎ.

Tratamentul afecțiunii implicǎ de multe ori utilizarea ventilației mecanice pe timp de noapte, dar și modificarea stilului de viațǎ pentru a pierde ȋn greutate.

Sindromul Pickwick: tratament

Tratamentul sindromului Pickwick include adesea utilizarea ventilației mecanice.

Pot fi utilizate atȃt dispozitive neinvazive de ventilație mecanicǎ, precum masca de oxigen sau dispozitive invazive precum o traheostomie, intervenție care presupune plasarea unui tub de respirație direct în trahee printr-o incizie chirurgicalǎ la nivelul gȃtului.

Un aspect important al tratamentului este reprezentat de modificarea stilului de viațǎ și de pierderea ȋn greutate, deoarece boala poate fi inversatǎ dacǎ pacientul slǎbește.

În cazul în care sindromul Pickwick nu este tratat, acesta poate duce la dezvoltarea unor boli cardiovasculare și circulatorii grave. Alte complicații includ modificări ale dispoziției și depresie severǎ.

Sindromul Pickwick: simptome

Pacienții care suferă de această boalǎ nu pot respira adȃnc sau rapid, ceea ce duce la scǎderea nivelului de oxigen și, ȋn același timp, la creșterea nivelului de dioxid de carbon din organism.

Afecțiunea se dezvoltǎ ȋn special ȋn cazul bǎrbaților, iar vârsta medie a pacienților diagnosticați cu sindromul Pickwick este de 52 de ani.

Simptomul cel frecvent este apneea ȋn somn, iar unele persoane pot dezvolta cianozǎ, situație ȋn care pielea capatǎ o nuanțǎ albastruie din cauza lipsei de oxigen.

Simptomele sindromului Pickwick includ:

Sindromul Pickwick: prevenire

Specialiștii afirmǎ cǎ sindromul Pickwick este o boalǎ ce va afecta tot mai mulți oameni ȋn condițiile ȋn care fenomenul de obezitate căpătă o amploare ȋngrijorǎtoare.

Prevenirea sindromului Pickwick se poate realiza prin menținerea unei greutǎți sǎnǎtoase și prin realizarea de exerciții fizice ȋn mod regulat.

Dacă apneea de somn apare doar atunci cȃnd pacientul doarme pe spate, o metodă ca acesta sǎ nu doarmǎ pe spate ȋn timpul nopții este atașarea de bluzǎ a unei mingii de tenis.

Sindromul Pickwick: diagnostic

Diagnosticarea se realizeazǎ ȋn urma unor teste recomandate de cǎtre medic. Specialistul poate efectua o ecocardiografie pentru a identifica hipertensiunea pulmonară sau o polisomnografie.

De asemenea, se mai recomandǎ:

  • RMN – imagisticǎ prin rezonanțǎ magneticǎ
  • Tomografie computerizatǎ (CT)
  • Spirometria

Sindromul Pickwick: cauze

La persoanele care suferǎ de acestǎ boalǎ creierul nu reușeste sǎ controleze funcția respiratorie iar din cauza greutǎții excesive, pacientul nu poate sǎ respire profund.

Cauza exactǎ a sindromului Pickwick nu este cunoscutǎ ȋnsǎ specialiștii apreciazǎ cǎ factorul genetic dar și obezitatea joacǎ un rol major.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Ne puteți găsi pe Instagram Doftoria și pe Twitter Doftoria 

Citeşte şi alte articole:

Lipsa somnului: cum ne afectează

Somnambulism: simptome, cauze, diagnostic și tratament

Somn profund: infuzii din plante (insomnie şi sedative naturale)