Sindromul picioarelor neliniștite: simptome, cauze și tratament

Sindromul picioarelor neliniștite

Sindromul picioarelor neliniștite

Sindromul picioarelor neliniștite este o tulburarea ce se caracterizeazǎ prin tendința nestǎpȃnitǎ de a mișca picioarele. Boala este destul de frecventǎ iar acesta afecteazǎ atȃt mișcarea pacientului, dar și somnul.

Oamenii care suferǎ de acest sindrom au simptome precum: furnicături, arsuri sau uneori chiar dureri și discomfort, motiv pentru care simt nevoia de a mișca picioarele.

Uneori, aceste simptome pot apǎrea și la nivelul brațelor. Afecțiunea se poate dezvolta ȋn copilǎrie și tinde sǎ aparǎ la membrii aceleiași familii. Ȋn cele mai multe cazuri, simptomele se agraveazǎ odatǎ cu trecerea timpului. Simptomele se intensificǎ mai ales seara, iar uneori pot interfera cu programul de somn al pacientului.

Sindromul a fost descris pentru prima datǎ ȋn anul 1945 de cǎtre neurologul Karl-Axel Ekbom, motiv pentru care sindromul picioarelor neliniștite mai este denumit și sindromul Ekbom.

Cauzele care duc la dezvoltarea sindromului picioarelor neliniștite

Specialiștii considerǎ cǎ sindromul picioarelor neliniștite este cauzat de un dezechilibru al dopaminei, unul dintre principalii neurotransmițătorii de la nivelul creierului. Sindromul picioarelor neliniștite se transmite ȋn familie, iar aproximativ 60% dintre persoanele ce au boala au și un membru ȋn familie care suferǎ de aceeași afecțiune.

Deși oricine poate avea sindromul picioarelor neliniștite, boala este mai frecventǎ la adulții ȋn vârstǎ și în cazul femeilor. Aproximativ 40% dintre femei experimenteazǎ temporar simptomele sindromului picioarelor neliniștite în timpul sarcinii.

De asemenea, existǎ anumite boli, precum diabetul zaharat, deficitul de fier, artrita reumatoidǎ, insuficiența renalǎ, care pot declanșa sindromul picioarelor neliniștite.

Simptomele sindromului picioarelor neliniștite

Simptomele sindromului pot varia de la ușoare la grave. Acestea pot apǎrea într-o perioada în care pacientul este supus stresului sau pot apǎrea frecvent și mai ales noaptea. În cazurile severe simptomele se pot extinde și la nivelul brațelor.

Principalele simptome sunt:

  • Disconfort la nivelul picioarelor și nevoia puternicǎ de a mișca picioarele
  • Prezența furnicaturilor, a senzației de mȃncǎrime sau a unei senzații de „curent electric”
  • Simptomele apar în special atunci când persoana nu se mișcǎ sau pe timpul nopții
  • Simptomele pe timpul nopții sunt involuntare sau spasmotice și pot trezi în mod repetat pacientul
  • Apariția de crampe la nivelul membrelor inferioare pe timp de noapte, fenomen ce împiedicǎ un somn profund
  • Ameliorarea simptomelor apare atunci când persoana se mișcǎ sau își maseazǎ picioarele

Simptomele pot sǎ difere ȋn funcție de severitatea afecțiunii, iar, ocazional, acestea dispar pentru anumite perioade de timp.

Diagnosticarea sindromului picioarelor neliniștite

Medicii pot diagnostica sindromul dupǎ ce chestioneazǎ pacientul cu privire la istoricul medical și al simptomelor.

Pentru a fi diagnsticat corect cu sindromului picioarelor neliniștite, pacientul trebuie sǎ aibǎ anumite simptome specifice:

  • Dorință nestǎpȃnitǎ de a mișca picioarele însoțită de senzația de disconfort (crampe, furnicaturi, mâncǎrime, înțepǎturi)
  • Simptomele se înrăutățesc în poziția de culcat
  • Simptomele sunt parțial sau temporar atenuate de mersul pe jos sau de stretching
  • Simptomele se agraveazǎ pe timp de noapte

Cu toate acestea, medicul poate recomanda anumite teste de sânge, analize musculare sau nervoase pentru a exclude alte cauze posibile pentru apariția simptomelor.

Tratamentul sindromului picioarelor neliniștite

Uneori tratarea afecțiunii care a dus la dezvoltarea sindromului, precum un deficit de fier sau neuropatia periferică, amelioreazǎ simptomele cauzate de sindromul picioarelor neliniștite.

Dacǎ sindromul nu este ascociat cu nicio altǎ boalǎ, tratamentul se concentreazǎ pe modificarea stilului de viațǎ, pe exercițiile fizice realizate în mod regulat, dar și pe tratamentul medicamentos.

Terapia medicamentoasǎ. Specialistul poate recomnada o serie de medicamente precum: medicamente pentru boala Parkinson, medicamente pentru epilepsie, relaxante musculare sau somnifere, în funcție de severitatea afecțiunii.

Modificarea stilului de viațǎ:

Ȋncercați sa vǎ faceți un program de somn

Faceți sport în mod regulat

Eliminați cofeina, alcoolul și fumatul

Încercați practicarea unor tehnici de relaxare precum yoga și meditația, mai ales cǎ stresul ȋnrǎutațește simptomele sindromului picioarelor neliniștite

Ȋncearcați sǎ purtați ciorapi compresivi pe parcursul somnului sau inserați o pernǎ ȋntre picioare pe durata nopții deoarece aceestǎ metodǎ previne compresia nervilor de la nivelul picioarelor.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole:

9 sfaturi pentru dureri de picioare

5 Metode pentru a elimina mirosul picioarelor

5 rețete de înmuiere pentru picioare obosite și revigorare

Ce boli se văd prima oară la picioare şi rămân neobservate

Mergi desculț, în șlapi? Obiceiuri care îți pot afecta picioarele