Sindromul Gilbert: simptome, cauze, tratament și dietă

Sindromul Gilbert

Sindromul Gilbert

Sindromul Gilbert, denumit și Sindromul Gilbert-Meulengracht este cea mai frecventă cauză de hiperbilirubinemie, care este ereditară și este descoperită la 5-10% din populație.

Sindromul Gilbert este o afecțiune des întâlnită în cazul căreia ficatul nu procesează în mod adecvat bilirubina și este o afecțiune ereditară. Bilirubina este produsă ca urmare a descompunerii celulelor roșii ale sângelui.

Această afecțiune e adesea identificată în urma unor analize de sânge care indică un nivel crescut de bilirubină. Nu necesită tratament.

Una din caracteristicile generale este icterul, care apare din cauza nivelului ridicat de bilirubină neconjugată în sânge.

Sindromul Gilbert Simptome

Icter (îngălbenirea pielii și a ochilor ca urmare a nivelului de bilirubină ușor crescut din sânge).

Iată câteva cauze care pot crește nivelul de bilirubină:

  • starea de boală, de exemplu gripa sau răceala
  • menstră
  • stres
  • deshidratare
  • efort fizic intens
  • odihnă insuficientă

Sindromul se diagnostichează, în general, prin anamneză și examen fizic și se confirmă prin teste de sânge. Investigațiile repetate nu sun justificate pentru stabilirea diagnosticului.

Acest sindrom este o condiție benignă, moștenită și se caracterizează prin icter intermitent fără absența hemolizei sau a unei boli de ficat.

Sindromul apare mai frecvent la băieți, decât la fete și este considerat o eroare de metabolism. Apariția mai deasă la băieți se explică prin producerea mai mare a bilirubinei la masculi și se diagnostichează, în general, la pubertate.

Ca semne și simptome ale acestui sindrom sunt icterul, funcția de detoxifiere hepatică și efectele cardiovasculare. Pentru diagnosticare se folosesc testul la fenobarbital, testul cu crom radioactiv și testul de metabolizare a medicamentelor.

În această boală, activitatea enzimei glucuronil este constant scăzută la 30% din pacienți. Deficiența se atribuie mutației apărute la gena UGT-1TA. Fiecare persoană afectată de sindrom are două copii ale genei anormale responsabile.

Pentru că cei mai mulți oameni au o copie a genei, moștenirea a două copii anormale (una de la mama, alta de la tata) nu este neobișnuită.

Totuși, persoanele cu doar o singură copie au nivele ușor mai mari de birilubină neconjugată dar nu au sindrom Gilbert. Din motive nu foarte cunoscute, nu toți oamenii cu două copii ale genelor anormale dezvoltă sindrom Gilbert.

Persoanele care suferă de acest sindrom nu necesită tratament medicamentos, așa că pacientul trebuie să evite medicamentele care interacționează cu bilirubina, precum ampicilina, salicilații, furosemidul, agenții sulfa și ceftriaxona.

În unele cazuri, nivelul bilirubinei poate crește rapid, de exemplu în febră sau infecții ( Simptome de infecţie în organism ).

Bolnavii de sindrom Gilbert sunt mult mai vulnerabile la reacțiile toxice de la chimicale sau medicamente, ambele regăsite în produsele animale.

Așadar, să evite pe cât posibil mediile toxice și mâncărurile nesănătoase, fluoridul din apele de gură și pastele de dinți.

Schimbările alimentației pot elimina hiperbilirubina, așadar persoanele cu acest sindrom ar trebui să evite zaharurile simple, alcoolul, alimentele înalt procesate, proteinele animale, care determină acumularea de toxine în ficat.

De asemenea, nu ar trebui să folosească doze mari de niacină, ulei de pește, vitamina A sau D.

Persoanele care suferă de sindrom Gilbert nu ar trebui să lucreze în domeniul prelucrării berii, vinului, mezelurilor, brânzeturilor sau țigărilor, deoarece aceste alimente implică fermentare fungică, proces ce crește expunerea la micotoxine cu toxicitate hepatică.

Ca plante terapeutice ce pot fi folosite în acest sindrom, se numără: cireșele negre, spanacul, morcovii, ridiche neagră, castraveții, papaya.

Silimarina poate ajuta, ea este benefică în mai toate afecțiunile hepatice. apoi, coenzima Q10, vitaminele din complexul B, plantele bazate pe enzime digestive proteolitice, acidul alfa lipoic, cisteina și metionina, lactobacilus acidophilus.

Sindromul Gilbert Dietă:

consumul de legume cu frunze verzi (spanac, kale) și de legume și fructe divers colorate care au un conținut ridicat de vitamine, pește, cereale integrale

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte Articole