Sindromul de sinus bolnav: simptome, cauze și tratament

Sindromul de sinus bolnav

Sindromul de sinus bolnav

Sindromul de sinus bolnav (disfuncția nodulului sinusal) reprezintă un grup de tulburări ale ritmului cardiac care se produc atunci când nodulul sinusal (care reglează ritmul cardiac) nu funcționează în mod adecvat.

Nodulul sinusal este reprezentat de un grup de celule specializate situate în peretele atrial drept care controlează ritmul cardiac. În mod normal, acesta produce impulsuri electrice regulate. În cazul acestui grup de tulburări, semnalele au un ritm anormal.

Ritmul poate fi prea rapid, prea lent, punctuat de pauze lungi sau aceste simptome pot alterna între ele.

Sindromul de sinus bolnav, așa-numitul nod sinusal din inimă care funcționează incorect.

El este de fapt responsabil pentru educația și viteza bătăilor inimii. În această aritmie, inima bate prea lent succesiv, uneori prea rapid în faze.

Într-un sindrom sinusual bolnav, nodul sinusal din inimă este deteriorat. Sindromul este comun la persoanele în vârstă a căror inimă este slăbită. Adesea suferă deja de o altă aritmie.

Sindromul sinusal bolnav poate trece neobservat în forme ușoare. Cu toate acestea, dacă inima bate prea încet sau prea repede, este posibil să aveți simptome de aritmie. Acestea includ respirație, dureri toracice, amețeli și oboseală.

Există mai multe forme de aritmii cardiace. Unele sunt periculoase, altele nu sunt.

Nodul sinusal din inimă este responsabil pentru producerea unei bătăi de inimă și rapiditatea acesteia. Formează aproximativ 60 până la 80 de semnale electrice pe minut, care sunt efectuate către celulele mușchiului cardiac. Când celulele musculare au primit semnalul electric, se contractă, formând o bataie a inimii.

În cazul sindromului sinusurilor bolnave, nodul sinusal este cicatricial. Ca rezultat, funcția multor celule din nodul sinusal este pierdută. Dacă nodul sinusal trimite impulsuri prea rar, ritmul cardiac încetinește.

Această afecțiune se numește bradicardie sinusală. Poate provoca simptome precum amețeli, oboseală sau chiar leșin. În parte, sindromul sinusului bolnav alternează între o bătăie cardiacă lentă și una rapidă.

Uneori, întreruperea semnalelor electrice de la nodul sinusal la celulele musculare cardiace este întreruptă între timp sau permanent. Aceasta se numește bloc sino-atrial (bloc SA). Acest lucru poate crește amețeli și oboseală. În cel mai rău caz, nu sunt transmise semnale.

Dacă nodul sinusal nu transmite impulsuri, este vorba de un așa numit stop de nod sinusal (stopare a nodului sinusal). Amortizarea nodului sinusal și blocul total SA reprezintă o amenințare pentru viață.

Diagnosticul se face, ca și în cazul multor aritmii cardiace, prin intermediul unei electrocardiograme EKG.

Curenții inimii sunt măsurați și înregistrați prin intermediul electrozilor. Prin urmare, aritmia cardiacă poate fi recunoscută foarte bine.

Sindromul sinusal bolnav crește adesea riscul de accident vascular cerebral. Prin urmare, în astfel de cazuri, se administrează medicamente care diluează sângele. Sindromul sinusurilor bolnave, netratate, poate agrava grav insuficiența cardiacă existentă.

Sindromul de sinus bolnav: Simptome

Inițial, această afecțiune poate evolua asimptomatic. Simptomele se datorează în general unui flux redus de sânge la creier ca urmare a ritmului cardiac anormal. Simptomele pot fi:

Sindromul de sinus bolnav: Cauze

Funcționarea anormală a nodulului sinusal ca urmare a:

 • unui blocaj sinoatrial (semnalele electrice circulă prea lent prin nodulul sinusal și conduc la un ritm cardiac prea lent)
 • întreruperea activității nodulului sinusal
 • sindromul bradicardie-tahicardie (ritmul cardiac alternează între prea rapid sau prea lent, de obicei cu o pauză lungă – asistolă între bătăile inimii)

Tratament clasic pentru sindromul de sinus bolnav

Are ca scop atât corectarea factorilor de risc, cât și ameliorarea simptomatologiei. Presupune corectarea dozelor medicației deja administrate pentru controlul tensiunii sangvine și a bolilor cardiovasculare.

Administrarea de antiaritmice sau anticoagulante.

Sindromul de sinus bolnav: Intervenție chirurgicală

 • implant de pacemaker: coordonarea pompării sângelui cu ajutorul unor impulsuri electrice produse de un pacemaker
 • ablație cu radiofrecvență pentru distrugerea țesutului care conduce la aritmii

Tratament naturist pentru sindromul de sinus bolnav

 • Renunțarea la fumat
 • Slăbit
 • Limitarea consumului de alcool
 • Evitarea unui stil de viață sedentar
 • Practicarea de exerciții aerobice de intensitate moderată

Sindromul de sinus bolnav: Dietă

 • crește consumul de cereale integrale, fructe, legume proaspete, pește și carne albă
 • redu consumul de zahăr și cereale rafinate, cum este făina albă, orezul alb
 • consumă suficiente lichide zilnic
 • redu consumul de sare

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte Articole :

7 sfaturi pentru o inimă sănătoasă

Cele mai des întâlnite boli de inimă! Simptomele și cauzele acestora

Ce semnale îți transmite corpul când ai probleme cu inima