Semnele şi simptomele litiazei biliare

simptomele litiazei biliare

Simptomele litiazei biliare

Litiaza biliară este definită de prezenţa calculilor („pietrelor“) la nivelul veziculei biliare şi/sau a căilor biliare. Vezica biliară (colecistul sau „fierea“ – denumirea populară) este un sac de mici dimensiuni, poziţionat imediat sub ficat. Rolul acesteia este de a depozita, între prânzuri, bila secretată de ficat.

In timpul meselor, bila este eliberată în intestinul subţire prin intermediul unor canale numite căi biliare, având rol în digestia grăsimilor. Atunci când apar dezechilibre între diferiţii constituenţi ai bilei, aceasta devine suprasaturată şi precipită, formând calculi. Numărul calculilor se menţine constant în timp, dar dimensiunile lor cresc.

Semnele şi simptomele litiazei biliare

Litiaza biliară poate fi total asimptomatică, evidenţierea calculilor realizându-se întâmplător, în contextul unei ecografii abdominale pentru altă afecţiune. Alteori, pot să apară o serie de simptome dispeptice, percepute ca intoleranţă la grăsimi, greţuri, gust amar, balonări după mese, disconfort abdominal. Manifestarea tipică a litiazei o constituie însă colica biliară, percepută ca o durere puternică în partea dreaptă a abdomenului sub rebordul costal, care iradiază tipic în partea superioară a spatelui şi în umărul drept. Intensitatea creşte rapid şi progresiv, ajungând la un paroxism care durează, de obicei, de la o jumătate de oră până la 3-4 ore. Debutul este precedat de ingestia unor alimente grase, apare mai frecvent noaptea şi se însoţeşte de greţuri, vărsături, transpiraţii, eventual febră tranzitorie. Uneori, colica este urmată de o coloraţie galbenă a sclerelor (partea albă a ochiului) şi pielii, urină mai închisă la culoare şi scaune decolorate, febră şi frisoane – simptome asociate cu migrarea calculului din vezicula biliară în calea biliară, care face legătura cu intestinul (coledoc).

Consultarea medicului dacă apar simptomele litiazei biliare

Apariţia simptomelor sus menţionate impune prezentare la medic pentru consult şi investigaţii ce să confirme diagnosticul de litiază biliară, întrucât există şi alte afecţiuni, unele cu risc vital, care pot determina dureri abdominale (ulcer duodenal, pancreatită acută, apendicită acută, colică renală dreaptă, uneori chiar infarctul de miocard). Metoda cea mai larg utilizată pentru identificarea calculilor biliari este ecografia abdominală, acurateţea diagnosticului fiind de 95-98%. Radiografia abdominală simplă poate identifica numai calculii cu conţinut de calcar ridicat (radioopaci), în timp ce radiografia după administrarea unei substanţe de contrast per os (colecistografia orală) este utilizată pentru identificarea calculilor de colesterol radiotransparenţi.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole:

Calculii biliari: de ce apar şi cum se tratează

Litiaza biliară: regim alimentar recomandat

10 simptome ale problemelor cu vezica biliară