Simptome pietre la rinichi, cum le depistezi

Simptome pietre la rinichi

Simptome pietre la rinichi

Durerile chinuitoare în zona dorsală, sub coaste, sunt principalul semn al unei colici renale. Simptomele neplăcute se manifestă brusc, de obicei pe o singură parte.

Colica renală poate dura de la câteva minute până la câteva ore. Bolnavul simte o durere puternică în spate, un pic mai jos de ultima coastă, care apare brusc. Aceasta poate să iradieze spre zona abdomenului și în zona genitală. În timpul crizei, alternează perioadele de durere intensă, cu momente în care scade în intensitate, ca mai apoi să revină.

Mai pot apărea greața, vărsăturile, cât și transpirații abundente și balonare. De asemenea,persoanele afectate urinează des, în cantități mici, și simt usturime în timpul urinării. Este posibil ca urina să își schimbe culoarea și să apară un miros neplăcut.

Simptome pietre la rinichi

Pentru că este o urgență medicală, persoana în cauză trebuie să fie văzută cât mai repede de medic. Între timp, poate lua analgezice, pentru calmarea durerii.

Colica renală apare cel mai frecvent din cauza pietrelor la rinichi, dar și în cazul unor tumori renale. Se declanșează brusc, fie în urma unui efort fizic intens, după o perioadă de deshidratare sau poate să fie rezultatul unui calcul care se deplasează pe tractul urinar.

Simptome pietre la rinichi

Colica renală este diagnosticată în urma unor teste de urină (sumar de urină și urocultură), a ecografiei, a radiografiei renale sau a urografiei, pentru a fi stabilită cauza care a dus la apariția crizei. Cel care va stabili tratamentul este medicul urolog, în funcție de cauzele care au dus la apariția ei. Indiferent de diagnostic, pacienților le este recomandat consumul de lichide, cel puțin doi litri pe zi.

Există anumiți factori care pot favoriza apariția colicilor renale, precum infecțiile netratate ale tractului urinar, un surplus de vitamina D în organism, cât și unele medicamente. Moștenirea genetică joacă un rol important, căci predispuse la această problemă de sănătate sunt și cei care au avut rude care suferă de pietre la rinichi.

Simptome pietre la rinichi

Tratamentul colicilor renale depinde de numărul calculilor, de poziția lor, de impactul asupra aparatului urinar superior, bilanțul biologic general. Tramentul medicamentos, poate include cura de diureză, medicație alfa blocantă, antialgică, antiinflamatorie, antispastică.

Chirurgical, se pot face multiple proceduri, cum ar fi endoprotezare ureterală cu sondă double J, litotriție extracorporeală cu unde de șoc, ureteroscopie semirigidă.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole:

Litotripsia: tratarea pietrelor la rinichi de mari dimensiuni

5 alimente de evitat pentru a nu te confrunta cu pietrele la rinichi

Pietre la rinichi: simptome şi obiceiuri zilnice care pot duce la formarea lor

Durerea de rinichi: cauze posibile, boli asociate şi tratamente recomandate

Boli renale: simptome, cauze şi tratamente naturiste