Simptome ale unui ficat obosit

simptome ficat obosit

Simptome ficat obosit

Cel mai des întâlnit simptom este senzaţia de oboseală permanentă, care nu dispare nici când te odihneşti suficient.

Mai poţi avea dureri abdominale sau icter (pielea galbenă). Dacă ai vărsături, greaţă, lipsa poftei de mâncare sau febră, acestea sunt semnele unei boli de ficat mai grave, de exemplu o hepatită virală.

Ficatul sintetizeaza peste 2.500 de substante cunoscute și, probabil, vreo 25.000 de substanţe necunoscute. Elimină deșeurile din sânge.

Secretă bila, un lichid vâscos care joacă un rol important în digestia alimentelor. Metabolizează proteinele și glucidele.

Stochează și metabolizează grăsimile și produce colesterolul. Ca urmare trebuie să înţelegem că și ficatul obosește.

Atunci când ficatul este obosit, are nevoie de alimente care să îi stimuleze capacitatea de detoxifiere și autoregenerare.

Fructele și legumele, cerealele integrale vin cu aportul necesar de fibre alimentare solubile care poate interfera cu mecanismele de reglare a nivelului grăsimilor și ajută funcţia de detoxifiere a ficatului.

Simptome ficat obosit

Greţuri, balonări, constipaţie, tulburari digestive, colon iritabil, acnee, mâncarimi ale pielii.

Toate acestea pe lângă o stare de epuizare, deprimare, irascibilitate continuă? Este foarte posibil ca aceste simptome să fie date de un ficat obosit.

De aceea, luaţi măsuri până nu este foarte târziu! Creșteţi aportul de fibre alimentare și reduceti consumul de grăsimi!

Aceasta este principala măsură recomandată pentru a lăsa ficatul să se odihnească.

Ficatul transformă toate substanţele care pătrund în corpul nostru pentru a hrăni celulele.

Ficatul neutralizeaza atât deșeurile rezultate din activitatea celulară sau musculară, cât și alcoolul, medicamentele.

Dacă ficatul este obosit, el lasă să treacă în sânge substanţe netransformate, toxine și bacterii nocive, care intoxică organismul.

Fibrele stimulează capacitatea naturală de detoxifiere a organismului, ajutând ficatul să cureţe sângele de deșeuri.

De asemenea, fibrele reduc absorbţia grăsimilor ingerate, prevenind astfel depozitarea grăsimilor în ficat.

Este bine de știut ca 70% din colesterol este produs în ficat și doar 30% provine din alimentaţie.

Ce face ficatul pentru detoxifierea sângelui (Simptome ficat obosit):

  • omoara microbii și virusurile și neutralizeaza toxinele acestora
  • inactiveaza și elimina substanţele toxice pe care le-am ingerat: aditivi alimentari, vitamine sintetice, minerale periculoase, medicamente
  • extrage din sânge deșeurile și reziduurile rezultate din metabolismele celulare: celule moarte, minerale uzate, deșeuri rezultând din arderi, colesterol
  • elimina deșeurile provenite din fermentaţii și putrefacţii intestinale

Vezica biliară (fierea) este şi afectată de mesele copioase.

Dacă a fost suprasolicitată, împreună cu ficatul, este posibil să ai şi acum senzaţie de greaţă şi crampe la aproximativ 40 de minute după ce consumi grăsimi.

Starea de bine a organismului depinde și de sănătatea ficatului și a secreţiei biliare.

Rolul glandei hepatice și al bilei constă în asigurarea unei digestii corespunzatoare și a epurării toxinelor din organism.

Ficatul este un organ de culoarea roșu-închis, ce cântărește 2 – 2,5 kg, fiind cel mai greu organ al corpului uman.

Acesta este situat în partea superioară a abdomenului, sub diafragmă.

Este considerat laboratorul corpului uman, locul unde substanţele nutritive sunt metabolizate și unde sunt neutralizate substanţele toxice.

Una dintre funcţiile ficatului este secreţia permanentă a bilei, care se acumulează în vezica biliară (colecist), în intervalul dintre digestii.

Vezica biliară are forma unui sac alungit, situat sub ficat și cu o capacitate de 30-50 ml. Rolul său este acela de a colecta și concentra bila sintetizată la nivelul ficatului.

Zilnic, ficatul produce aproximativ un litru de bilă (ea contine 95% apă și o gamă mare de substanţe chimice − săruri minerale, colesterol, pigmenţi biliari).

Este un fluid consistent, amar, de culoare galben-verzuie, din vezica biliara ea ajungând în duoden, prin canalul coledoc, unde are rol de digestie a grasimilor din alimente.

Simptome ficat obosit

In mod obisnuit, ficatul nu doare. Doar în cazul de abcese, tumori, insuficienţă cardiacă simţim dureri în zona ficatului.

Dacă simtim durere pe partea dreaptă a abdomenului, este foarte probabil ca acestea să aiba drept cauza colonul sau vezica biliară.

Să ne amintim că la orele de educatie fizică din scoala generală ne durea în partea dreaptă.

Durerea care dispărea imediat ce ne opream din efort nu avea legătură cu ficatul, ci cu intestinul gros, care face un cot în dreptul ficatului, iar gazul se ridică și apasă pe intestin.

Dureri în partea dreaptă apar și după mesele copioase, după mesele foarte bogate în grăsimi.

In principiu, aceste dureri sunt la vezica biliară, vecina ficatului, care este obligată să se contracte mai mult ca urmare a abuzului de alimente si mai ales de grăsimi.

Funcţionarea ficatului depinde de ceea ce mâncăm, de cum mâncăm, dar și de cum trăim.

Abuzul de alimente rafinate, din care au fost eliminate fibrele alimentare, dar au fost adăugate E-uri, determină suferinte ale ficatului, tulbura functia de detoxifiere a ficatului.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeste și alte Articole:

Top 5 alimente care afectează ficatul şi funcţionarea acestuia

Plante medicinale pentru ficat (ceai, infuzie, macerat)

Top 13 alimente pentru sănătatea ficatului