7 sfaturi pentru a combate insomnia

Sfaturi pentru a combate insomnia doftoria

Sfaturi pentru a combate insomnia

Statisticile arată că 30% din populaţie se confruntă cu tulburările de somn, 84% din acestea fiind insomnii. Insomnia este, deci, cea mai frecventă tulburare de somn, pe care fiecare dintre noi a experimentat-o, la un moment dat, în viaţă. Insomnia poate fi ocazională (durează mai puţin de o lună) sau cronică (când se menţine mai mult de o lună şi apare de cel puţin trei ori pe săptămână.

Câteva schimbări în stilul de viaţă te ajută să îti recapeti mai uşor somnul.

1. Detensionează-te. Cu câteva ore înainte de a te culca, este bine să te dedici unor activităţi cât mai relaxante: masaj, băi prelungite cu uleiuri esenţiale.

2. Aeriseşte camera de dormit înainte de a merge la somn şi mentine o temperatură de aproximativ 19 grade Celsius în dormitor.

3. Cina trebuie luată cu trei ore înainte de culcare.

4. Evită televizorul şi folosirea telefoanelor sau a tabletelor înainte de somn. Lumina lor acţionează direct asupra hipofizei, glandă care influenţează ceasul biologic.

5. Activităţile fizice suprasolicitante trebuie evitate, mai ales în a doua parte a zilei.

6. Evită să fumezi sau să consumi cafea cu câteva ore înainte de culcare, la fel şi ceai negru sau verde, ciocolată ori băuturi care conţin cola.

7. Este bine să încerci să te culci şi să te trezesti la aceleasi ore, chiar şi în weekend. Acest lucru ajută la reglarea ritmului circadian.