7 semne ale infarctului miocardic

semne ale infarctului miocardic doftoria

Semne ale infarctului miocardic

Starea de oboseală
Oboseala nejustificată poate fi provocată și de hipertensiune arterială sau diverse afecțiuni cardiace, asa că nu ar strica să faceți un set complet de analize pentru a vă asigura că totul este în regulă. Studiile au arătat că 70% dintre persoanele care au suferit un atac de cord s-au confruntat cu o stare accentuată de slăbiciune, cu săptămâni sau chiar luni înainte de nefericitul incident.

Senzația de picioare umflate
Specialiștii au determinat o legătură și între mușchiul inimii și picioarele umflate. Mai exact, se pare că atunci când miocardul nu mai funcționează corect, circulația sangvină este afectată, fapt ce duce la retenția de lichide și apariția edemelor. Prima oara se umfla tălpile, apoi gleznele și gambele, acestea fiind principalele zone cu circulație sangvină deficitară.

Senzația de sufocare în lipsa efortului fizic
Alte simptome care pot da de bănuit sunt: senzația lipsei de aer, sufocarea, palpitațiile însoțite sau nu de transpirații, senzația de amețeală, de pierderea cunoștinței, culminând cu stop cardio-respirator. Aceste tulburări trebuie să vă pună în gardă cu atât mai mult cu cât nu sunt rezultatul unui efort fizic, ci apar din senin.

Tulburările de somn
Si tulburările de somn (dificultatea de a adormi, insomnia sau somnul agitat, neodihnitor) pot reprezenta simptomele unui preinfarct. De obicei, aceste stări se manifestă cu câteva săptămâni înainte, asa că măsurile de precauție trebuie luate imediat.

Tulburările de sensibilitate la diabetici
In cazul persoanelor cu diabet, simptomele sunt și mai dificil de recunoscut, întrucât afecțiunea de bază are complicații ce constau în tulburări de sensibilitate. Drept urmare, în cazul lor, fie durerea nu există, fie este foarte putin exprimată. De aceea, pacienții cu diabet nu trebuie să ignore palpitațiile sau amețelile, indiferent cât de mici ar fi, mai ales dacă înainte nu au avut de-a face cu astfel de stări.

Durerea la nivelul umărului sau al maxilarului
Unele persoane au simțit, înaintea unui atac de cord, durere în zona gâtului sau au avut impresia ca aceasta a iradiat către maxilar, bărbie sau urechi, în timp ce alți pacienți au resimțit durerea numai în umăr, antebrațe sau coate. Alarmante sunt durerile care apar și dispar brusc, nu cele care persistă. In plus, este bine de știut că disconfortul poate dura de la câteva secunde la câteva minute sau chiar ore, dar medicul trebuie anunțat din prima clipă.

Disconfortul digestiv
Exista și pacienți care s-au plâns de disconfort la nivelul stomacului. Dacă atacul de cord este preîntâmpinat de manifestări ce mimează o afecțiune digestiva (de exemplu, greată sau vărsături), confuzia bolnavului și, din păcate, în unele cazuri chiar și a medicului, este mare. Așadar, în situația în care crampele abdominale puternice sau celelalte semne menționate apar brusc, fără sa fie cauzate de ceva ce ați mâncat, este cazul să chemați imediat salvarea. In general, femeile cu vârste peste 60 de ani se pot confrunta cu simptome digestive în caz de infarct.