Semințe de susan: beneficii, utilizare și contraindicații

semințe de susan

Semințe de susan: beneficii, utilizare și contraindicații

Semințe de susan: acestea vin într-o gama variatǎ de culori, de la alb la galben, roșu la albastru, violet sau negru, în funcție de conținutul nutritiv. Astfel, în timp ce susanul alb este utilizat pentru tratamentul lipsei de calciu, cel roșu este utilizat pentru lipsa de fier, iar din susanul negru se produce cel mai bun ulei utilizat în diferite scopuri medicinale.

Utilizate de cel puțin 2000 de ani în Orientul Mijlociu pentru puterile sale medicinale, semințele de susan sunt bogate în proteine, vitamina A și antioxidanți, în complexul de vitamine B (cu excepția vitamina B12 și acid folic), în zinc, calciu, cupru, magneziu, fosfor și potasiu, dar și ȋn aminoacizi esențiali. În plus, semințele de susan conțin două substanțe unice ce aparțin unui grup special de fibre denumite lignani care contribuie, în mare măsură, la abilitǎțile curative ale semințelor de susan.

Utilizat intern, uleiul de susan poate trata cazuri de anemie, dizenteria, diareea, precum și tulburǎrile respiratorii sau cele menstruale.

Mai mult, aceste semințe de susan pot reduce nivelul de colesterol din sânge, îmbunǎtǎțesc rǎspunsul imun al organismului și scad riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer.

Studiile actuale în ceea ce privește beneficiile uleiului din semințe de susan ȋncearcǎ sǎ verifice efectele acestuia ȋn stoparea dezvoltǎrii celulelor canceroase ȋn melanomul malign precum și ȋn cazul cancerului de colon.

Semințe de susan: beneficii

Unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale semințelor de susan se referǎ la efectul antiinflamator și antioxidant pe care acestea ȋl au asupra organismului. Alte utilizǎri ȋn scop medicinal ale semințelor de susan sunt:

  • Ulei de susan: calmeazǎ arsurile în urma expunerii excesive la soare.
  • Semințele scad efectul radioterapiei și neutralizeazǎ radicalii liberi.
  • Semințele de susan negru îmbunătățesc tranzitului intestinal și tratează constipația. Acestea reduc, de asemenea, nivelul colesterolului.
  • Clǎtirea gurii cu ulei de susan ajută la diminuarea bacteriilor și a infecțiilor din cavitatea bucalǎ.
  • Gâtul inflamat sau infecțiile de la nivelul gȃtului pot fi reduse prin gargarǎ cu ulei de susan.
  • Aplicarea de ulei de susan pe scalp ajutǎ la stoparea pǎduchilor.
  • Pentru tratarea în durerile articulare fitoterapeuții recomandǎ combinarea uleiului de susan cu ghimbir ras, iar pasta rezultatǎ se aplică pe zona afectată.
  • Uleiul de susan are proprietăți emoliente care ajutǎ la pǎstrarea pielii fine.
  • Dureri musculare și cele articulare pot fi vindecate prin masaj cu ulei de susan.
  • Dermatita de scutec poate fi prevenitǎ prin aplicarea de ulei de susan pe pielea copilului.

Semințe de susan: utilizare

  • Diabet: Un studiu din anul 2011 a arătat faptul că uleiul de susan îmbunătățește eficacitatea medicamentelor antidiabetice orale la pacienții cu diabet zaharat de tip II.
  • Hipertensiune arterialǎ.
  • Gingivita: uleiul din semințe de susan a fost și este utilizat în medicina tradițioanalǎ indiană cunoscutǎ sub numele de Ayurveda.
  • Sclerozǎ multiplǎ: ȋntr-un studiu realizat cu ajutorul șoarecilor de laborator uleiul din semințe de susan a protejat amimalele prin reducerea secreției de interferon gamma, un factor-cheie în apariția inflamației autoimune ȋn cazul sistemului nervos.
  • Ateroscleroza: uleiul din semințe de susan previne formarea de leziuni aterosclerotice la șoarecii de laborator care au fost hrǎniți cu o dietǎ bogatǎ ȋn lignani.
  • Cancer: Specialiștii susțin cǎ substanțele din semințele de susan inhibǎ dezvoltarea celulelor canceroase.

Semințe de susan: contraindicații

Anumite persoane pot prezenta reacții alergice la semințele de susan. Ȋn acest caz nu se recomandǎ utilizarea semințelor mai ales cǎ pacientul poate experimenta anumite recții alergice precum: urticarie, dermatită și mâncărime. Uneori, manifestarea bolii poate fi severă și poate duce la simptome grave, cum ar fi vărsături, umflarea buzelor și a gâtului, reacții ce pot duce la dificultăți de respirație sau congestie toracicǎ.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte Articole