Seminţe de in: contraindicaţii, beneficii şi valori nutriţionale

seminţe de in

Seminţe de in: contraindicaţii, beneficii şi valori nutriţionale

Seminţe de in: conţin aproape de două ori mai mulţi acizi graşi esenţiali Omega 3 decât peştele şi, în plus, sunt bogate în fibre, vitamine şi în minerale. Sunt o sursă excelentă de fitoestrogeni, reglând tulburările hormonale şi contribuind la prevenirea cancerului.

  • Seminţe de in: bun pentru inima ta

Dacă ai probleme cardiovasculare, una – două capsule de ulei de seminţe de in pe zi ajută la scăderea tensiunii, la reducerea nivelului de colesterol şi de trigliceride. Terapia ajută şi la prevenirea formării cheagurilor de sânge, scăzând riscul de infarct şi de atac vascular cerebral.

  • Seminţe de in: reduc simptome de astm si reduc stresul

Seminţele de in reduc inflamaţiile, atenuând simptomele astmului şi îmbunătăţind funcţia pulmonară. Alte beneficii aduse de consumul din aceste seminţe sunt reducerea stresului şi creşterea capacităţii de memorare.

  • Seminţe de in: previn osteoporoza

Pentru a reduce riscul de osteoporoză, este suficient să adaugi ulei din aceste seminţe în mâncare. Studiile au demonstrat că acest ulei menţine în stare bună oasele, prin creşterea nivelului unei proteine implicate în formarea sistemului osos. Specialiştii spun că uleiul din seminţele de in este benefic mai ales femeilor la menopauză şi celor care suferă de diabet, predipoziţia către osteoporoză fiind mai crescută în cazul lor.

Seminţele de in sunt perfecte pentru un tranzit intestinal bun, conferă senzaţia de saţietate şi încetinesc procesul de asimilare a grăsimilor. Astfel, acestea sunt indicate dacă suferi de constipaţie, de o boală inflamatorie intestinală sau de sindromul intestinului iritabil. Poţi lua seara, de patru ori pe săptămână, câte două linguriţe de seminţe de in fie întregi, fie măcinate, cu multă apă. Poţi prepara şi un macerat la rece, din două linguriţe de seminţe la un pahar cu apă. Se lasă una – două ore şi apoi se consumă seminţele cu tot cu apă. Uleiul de seminţe de in are efect calmant şi antiinflamator, fiind indicat în inflamaţiile tractului digestiv şi pentru prevenirea hemoroizilor, a bolii Crohn (inflamaţia colonului) şi a litiazei biliare. De asemenea, datorită acţiunii lor de stimulare a arderii grăsimilor şi de combatere a retenţiei de apă, seminţele de in sunt de mare ajutor şi în curele de slăbire.

  • Seminţe de in: vei avea o piele mai frumoasă

Dacă ai acnee, poţi scăpa de această problemă folosind cataplasme cu făină din aceste seminţe. Acestea se prepară prin amestecul făinii de in cu apă până obţii o pastă. Cataplasmele aplicate săptămânal pe zonele afectate vor face ca pielea ta să devină mai fină şi mai curată. Tot datorită acţiunii lor de reglare în tulburări hormonale, seminţele de in ajută şi la prevenirea căderii părului.

  • Seminţe de in: te apără de cancer

Uleiul de seminţe de in conţine acid linoleic şi lignină, substanţe care ajută la prevenirea cancerului de prostată, de colon şi de sân. Pentru a profita de aceste beneficii, ia zilnic câte două capsule cu ulei de seminţe de in, adaugă acest remediu în salate sau înlocuieşte celelalte cereale cu ele.

  • Seminţe de in: contraindicaţii şi depăşirea dozajului

Respectă dozele recomandate deoarece, consumate în exces, deoarece pot deveni toxice. De asemenea, specialiştii spun că s-a constatat că preparatele pe bază de aceste seminţe care se administrează intern pot reduce absorbţia substanţelor din medicamente. De aceea, cere sfatul medicului dacă urmezi un tratament de durată. Evită terapia cu ele dacă suferi de obstrucţii sau de hemoragii ale tubului digestiv, dacă eşti însărcinată ori dacă alăptezi.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria