Scorbut: simptome, cauze, diagnostic și tratament

scorbut simptome tratament

Scorbut: simptome, cauze, diagnostic și tratament

Scorbut: este o afecțiune rarǎ care apare atunci când o persoanǎ nu sintetizeaza vitamina C ȋn mod natural, motiv pentru care trebuie sǎ asimileze aceastǎ vitaminǎ din surse exterioare.

Scorbutul se caracterizeazǎ prin slǎbiciune generalǎ, anemie, gingivitǎ, dar și prin apariția hemoragiilor. Vitamina C joacă un rol foarte important în formarea colagenului, o componentǎ majorǎ a țesutului conjunctiv. Acesta joacǎ un rol foarte important și ȋn buna funcționare a sistemului imunitar, absorbția fierului, metabolismul colesterolului dar și ȋn cadrul altor activități biologice.

Scorbut: simptome

Simptomele cauzate de scorbut se dezvoltǎ, de obicei, dupǎ cel puțin trei luni din momentul ȋn care organismul nu mai primește suficientǎ vitamina C. La adulți, simptomele inițiale date de scorbut includ:

  • Apariția senzației de obosealǎ
  • Iritabilitate
  • Dureri la nivelul membrelor

Primul simptom vizibil al bolii este apariția unor echimoze pe piele. Fǎrǎ tratament, petele pot crește și se pot transforma ȋn pete de culoare maro închis. Alte simptome sunt:

Lǎsat netratat, scorbutul poate duce la moarte subitǎ.

La copiii, simptomele inițiale de scorbut includ:

Pe mǎsurǎ ce boala progreseazǎ mai apar: dureri și sensibilitate la nivelul picioarelor, apariția de pete roșu-albăstrui la nivelul pielii, hemoragii la nivelul articulațiilor care produc dureri mari.

Scorbut: cauze

Chiar dacǎ scorbutul este o boalǎ tot mai rarǎ ȋn societatea de azi, existǎ anumite grupuri de persoane mai expuse la dezvoltarea acestei boli: persoanele care suferǎ de malnutriție cronicǎ, persoanele care suferǎ de tulburǎri alimentare, vȃrstnicii, persoanele cu afecțiuni medicale care ȋmpiedicǎ asimilarea sau absorbția de vitamina C, persoanele din țǎrile slab dezvoltate.

Scorbutul este cauzat de aportul insuficent de vitamina C. Afecțiunea este cunoscutǎ ȋncǎ din Antichitate. De asemenea, boala a fost frecvent asociatǎ cu marinarii care nu puteau sǎ cosume fructe proaspete în timpul călătoriilor pe mare, ȋn secolul 18.

Scorbut: diagnostic

Scorbutul poate fi diagnosticat de cǎtre medic ȋn timpul unui examen fizic sau dupǎ analiza simptomelor prezentate de cǎtre pacient. Pentru a diagnostica scorbutul se recomandǎ realizarea unui test de sânge care sǎ mǎsoare nivelul de vitamina C din sȃnge. De asemenea, specialistul poate recomanda teste radiologice ȋn cazul copiilor și al sugarilor care suferǎ de scorbut.

Scorbut: tratament

Ȋn tratamentul scorbutului sunt utilizate suplimentele de vitamina C. O dată ce tratamentul începe, pacientul va observa cum starea se ȋmbunǎtǎțește. Simptomele precum durerile articulare se amelioreazǎ, de obicei, în aproximativ de 48 de ore. Cei mai mulți oameni se recupereazǎ complet ȋn douǎ sǎptǎmȃni. O dată ce simptomele s-au ameliorat, pacientul trebuie sǎ obținǎ ȋn continuare necesarul de vitamina C dintr-o alimentație sǎnǎtoasǎ.

Scorbut: prevenire

Prevenirea scorbutului se realizeazǎ prin asigurarea necesarului de vitamina C. Alimente precum: portocale, lămâi, grapefruit, coacăze negre, kiwi, roșii, broccoli, sparanghel, varză, ardei verzi, ridichi, lapte proaspǎt dar și ficat, sunt surse bogate ȋn vitamina C.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria