Sclerodermie: simptome, diagnostic, cauze și tratament

sclerodermie sclerodermia simptome tratament cauze

Sclerodermie: simptome, diagnostic, cauze și tratament

Sclerodermie: este o boalǎ autoimunǎ ce cauzeazǎ ȋngroșarea pielii și a organelor interne. Mai mult, cuvȃntul sclerodermie se traduce prin „piele tare”. Sclerodermia apare atunci cȃnd organismul produce prea mult colagen, proteinǎ din care sunt constituie țesuturile conjunctive. Sclerodermia poate fi localizatǎ, iar ȋn acest caz afecteazǎ doar pielea de pe mâini și față sau sistemicǎ, o boalǎ mai gravǎ care afectează mai multe părți ale corpului, inclusiv organele interne.

Sclerodermia este consideratǎ cǎ face parte din categoria de boli autoimune, ceea ce înseamnă că sistemul imunitar atacă propriile țesuturi, iar boala apare mai frecvent la femeile cu vȃrste ȋntre 30 și 50 de ani decȃt la bǎrbați. Sclerodermia poate apǎrea ȋn cadrul aceleiași familii, ȋnsǎ de cele mai multe cauzele care duc la apariția bolii nu au legǎturǎ cu factorii genetici. Sclerodermia nu este o boalǎ contagioasă, ȋnsǎ acesta poate afecta rutina de zi de zi a pacientului.

Sclerodermie: simptome

Simptomele de sclerodermie pot include următoarele:

Sclerodermia localizatǎ:

 • Apariția unor pete ovale de piele inflamatǎ denumite morfee. Acestea apar, de obicei, pe piept, pe spate, pe stomac, pe brațe sau pe picioare.
 • Apariția unor dungi de piele ȋntǎritǎ la nivelul brațelor, al picioarelor sau pe frunte.

Sclerodermia sistemicǎ:

 • Ȋntǎrirea pielii ȋntre degete, la nivelul mȃinilor, al brațelor, al picioarelor, al feței, al gȃtului sau al trunchiului. Acest tip de sclerodermie afecteazǎ ambele pǎrți ale corpului. De asemenea, poate afecta organele interne, inclusiv inima, plămâni, rinichi și esofagul.
 • Calcinoza – depozitele de calciu dureroase sub piele
 • Fenomenul Raynaud – sensibilitate la frig la nivelul mâinilor și al picioarelor
 • Probleme de deglutiție cauzate de cicatrici interne
 • Telangiectazii – mici vene de sânge umflate pe mâini, palme, antebraț sau fațǎ

Sclerodermie: diagnostic

Boala nu este întotdeauna ușor de diagnosticat, iar pentru un diagnostic corect poate fi nevoie de ajutorul unui reumatolog și al unui medic dermatolog. Medicul va realiza un examen fizic pentru a verifica zonele îngroșate și întărite.

De asemenea, acesta poate recomanda efectuarea urmǎtoarelor analize:

 • Testele de sânge – pot indica un nivel mai ridicat de anticorpi produși de cǎtre sistemul imunitar
 • Biopsia pielii – ar putea indica anumite probleme ale pielii
 • Radiografii – acestea pot indica dacǎ anumite organe interne, precum plǎmȃnii sunt afectați
 • RMN sau tomografia computerizatǎ – pot identifica semnele timpurii ale deteriorǎrii mușchilor și ale organelor interne

Multe dintre simptomele inițiale ale sclerodermiei sunt asemǎnǎtoare altor boli ale țesutului conjunctiv, cum ar fi artrita reumatoidǎ, lupus și polimiozita.

Sclerodermie: cauze

Sclerodermia este rezultatul unei supraproducții și a acumulǎrii de colagen în țesuturi. Colagenul este o proteinǎ care ajutǎ la formarea țesuturilor conjunctive din organism, inclusiv a pielii. Deși specialiștii nu sunt siguri ce anume face ca organismul sǎ produca mai mult colagen, se pare cǎ sistemul imunitar (imunitatea scǎzutǎ) al organismului joacǎ un rol important.

Sclerodermie: tratament

Nu existǎ un tratament specific pentru sclerodermie care sǎ opreascǎ supraproducția de colagen. Cu toate acestea, sclerodermia localizatǎ, uneori, se vindecǎ de la sine. Existǎ o varietate de medicamente poate pot ajuta la controlul simptomelor date de sclerodermie:

Medicamente pentru dilatarea vaselor de sânge. Ajutǎ la prevenirea problemelor pulmonare și renale și ajutǎ ȋn tratamentul pentru sindromul Raynaud.

Medicamente care suprimǎ sistemul imunitar, cum ar fi cele luate după transplantul de organe, care pot ajuta la reducerea simptomelor.

Terapia fizică sau terapia ocupațională. Terapeuții pot ajuta pacientul sǎ gestioneze mai bine durerea, dar și sǎ ȋși ȋmbunǎtǎțeascǎ mobilitatea și puterea muscularǎ.

Procedurile cosmetice. Leziunile cutanate asociate cu sclerodermia pot fi tratate prin expunerea la lumina ultravioletǎ. Chirurgia laser, de asemenea, poate ajuta la camuflarea sau la elimina unora dintre leziuni.

Tratamentul chirurgical – Oamenii care dezvoltǎ hipertensiune pulmonarǎ pot avea nevoie de un transplant pulmonar. Negarea, furia și frustrarea sunt sentimente ce apar o datǎ cu bolile cronice. Aderarea la un grup de sprijin, în care pacientul ȋși poate împărtăși experiențele și sentimentele cu alte persoane care suferǎ de aceeași boalǎ poate fi de ajutor.

Mențineți activitățile normale ȋn mǎsura ȋn care puteți.

Asigurați-vă că vǎ odihniți suficient.

Rămâneți ȋn legǎturǎ cu prietenii și familia.

Nu renunțǎți la actvitǎțile preferate.

Țineți cont de faptul că sănătatea fizică poate avea un impact direct asupra sănătății mentale.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte Articole