Ruptura tendonului lui Achile: simptome, cauze și tratament

Ruptura tendonului lui Achile

Ruptura tendonului lui Achile

Ruptura tendonului lui Achile: Tendonul lui Achile este situat ȋn partea din spate a gleznei, iar acesta conecteazǎ mușchii gambei cu osul cǎlcȃiului. Ruptura tendonului lui Achile apare cel mai frecvent la sportivi sau ȋn cazul persoanelor cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani care realizeazǎ exerciții fizice ȋn mod regulat.

Ruptura apare cel mai adesea la piciorul stâng, deoarece, cum majoritatea oamenilor sunt dreptaci, aceștia vor avea tendința sǎ ȋmpingǎ pe piciorul stȃng. O rupturǎ a tendonului lui Achile este mult mai frecventǎ la bǎrbați decȃt ȋn cazul femeilor.

Ruptura tendonului lui Achile: Cauze

Ca în orice mușchi sau tendon de la nivelul organismului, tendonul lui Achile poate fi rupt în cazul ȋn care existǎ o presiune puternicǎ la nivelul acestuia. Acest fenomen poate apǎrea ȋn activitǎți precum: fotbal, alergare, baschet, scufundări, tenis și nu numai.

Tendonul lui Ahile poate fi, de asemenea, rupt ca urmare a unor leziuni sau traumatisme. Uneori tendonul lui Ahile devine predispus la rupere din cauza unor factori care slǎbesc tendonul. Acești factori sunt:

 • Corticosteroizii
 • Anumite afecțiuni medicale, cum ar fi sindromul Cushing, poliartrita reumatoidǎ, gutǎ și lupus
 • Ȋnaintarea ȋn vârstǎ
 • Inflamația tendonului lui Ahile
 • Anumite antibiotice precum ciprofloxacina sau ofloxacina

Ruptura tendonului lui Achile: Simptome

Cele mai multe persoane care experimenteazǎ ruptura tendonului lui Ahile aud un mic pocnet ȋnsoțit de urmǎtoarele simptome:

 • Durere severǎ ȋnsoțitǎ de tumefiere zonei din jurul cǎlcȃiului
 • Incapacitatea de a ȋndoi piciorul sau de a utiliza piciorul rănit
 • Incapacitatea de a sta pe vȃrful degetelor ȋn cazul piciorului afectat

Persoanele care suferǎ de ruptura tendonului lui Ahile trebuie sǎ se prezinte rapid la medic pentru ca tratamentul sǎ fie administrat cȃt mai rapid.

Ruptura tendonului lui Achile: Diagnosticare

Medicul va analiza simptomele pe care pacientul le prezintǎ și va realiza și un examen fizic. Acest poate cere pacientului sǎ realizeze o serie de mișcări sau exerciții pentru a vedea gradul de afectare al tendonului dar și pentru a verifica mișcarea piciorului.

Ȋn cazul ȋn care diagnosticul nu este foarte concludent se recomandǎ realizarea unei ecografii pentru a vizualiza exact zona afectatǎ sau un RMN pentru a produce imagini alte țesuturilor.

Ruptura tendonului lui Achile: Tratament

Tratamentul va depinde de anumiți factori individuali, precum vârsta, starea generalǎ de sǎnǎtate sau de gradul de activitate pe care pacientul ȋl realizeazǎ. Aceasta va depinde, de asemenea, dacă tendonul este rupt parțial sau complet.

Tratamentul nechirurgical – constǎ ȋn purtarea unui ghips, timp de șase până la opt săptămâni, perioadǎ ȋn care tendonul se poate vindeca de la sine. Cu toate aceste ȋn cazul ȋn care se preferǎ tratamentul nechirurgical vindecarea va fi mai greoaie.

Tratamentul chirurgical – Chirurgia este, de obicei, recomandatǎ pentru oamenii tineri și activi. Ȋn cadrul procedurii medicul va coase tendonul. Indiferent de tipul de intervenție pe care medicul alege sǎ o realizeze, acestea au unele dezavantaje cum ar fi un risc mai crescut de a dezvolta o infecție. Dupǎ operație, piciorul va sta ȋntr-o gheatǎ specialǎ, între patru și opt săptămâni, pȃnǎ ce tendonul se va vindeca.

Dupǎ eliminarea ghipsului, pacientul va fi sfǎtuit sǎ ȋși reia treptat activitatea. Ȋn acest sens poate apela la un fizioterapeut care poate realiza cu pacientul o serie de exerciții speciale ce pot spori puterea la nivelul membrelor, dar pot și reduce durerea.

Ruptura tendonului lui Achile: Prevenire

 • Ȋncǎlziți-vǎ mușchii ȋnainte de a realiza activitate fizicǎ;
 • Purtați pantofi speciali atunci cȃnd realizați exerciții fizice;
 • Creșteți intensitatea exercițiilor ȋn mod treptat;
 • Ȋncercați sǎ alternați tipurile de exerciții realizate.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole:

Boli ortopedice: simptome și tipuri de boli ortopedice

Sindromul picioarelor neliniștite: simptome, cauze și tratament

9 sfaturi pentru dureri de picioare

Picior diabetic: simptome, cauze, diagnostic și tratament

Osteoartrita: simptome, cauze și tratament