Rozmarinul: beneficii terapeutice

Rozmarinul doftoria

Rozmarinul: beneficii terapeutice

În satul de la distanță Acciaroli din sud-vestul Italiei, aproximativ unul din zece persoane are peste 100 de ani. Probabil că nu este ceva în apă care duce la incredibila longevitate a locuitorilor. Dar poate fi ceva în rozmarin. Versiunea locală a plantei medicinale este deosebit de pătrunzătoare și miroase de zece ori mai puternic decât cea pe care o cunoaște cea mai multă lume. Deci, această plantă aromatică poate face mai mult decât să adauge beneficii gustoase unei varietăți de creații culinare. Oficial Rosmarinus officinalis, rozmarinul este un arbust peren veșnic verde nativ al Mediteranei, care crește acum pe scară largă în mare parte a lumii, în special în climatul cald și însorit. Planta are ace lungi, spinoase, care sunt verde deasupra și argintiu dedesubt, precum și flori mici, albastre. Pe lângă faptul că este disponibil ca o plantă proaspătă, rozmarinul este vândut ca o plantă uscată, și sub formă de ulei. Atât frunzele, cât și tulpinile plantei au fost folosite pentru gătit și pentru scopuri medicinale timp de secole.

Iată cum rozmarinul ar putea ajuta la sănătatea ta:

Memorie și concentrare: rozmarinul a fost mult timp legat de medicina populară pentru o memorie mai bună. Este utilizat în aromoterapie pentru a ajuta la concentrarea și declinul cognitiv asociat vârstei. Unele studii arată că aromaterapia cu rozmarin poate îmbunătăți calitatea, dar nu și viteza de memorie. Dovezile timpurii din alte studii sugerează că punând doar 750 mg frunze de rozmarin în sucul de roșii ar putea îmbunătăți viteza de memorie la adulții sănătoși, și cei în vârstă.

Stres: rozmarinul este, de asemenea, utilizat în aromoterapie pentru a ușura stresul. Combinația dintre rozmarin si alte uleiuri ar putea duce la scăderea nivelului de cortizol și, prin urmare, la scăderea anxietații. Utilizarea pliculețelor de ulei esențial din rozmarin și lavandă a ajutat la ușurarea testelor de stres pentru elevi.

Căderea părului: de-a lungul timpului, rozmarinul a fost legat de creșterea părului în multe culturi. Unele cercetări arată că aplicarea unei combinații de ulei de rozmarin, ulei de lavandă, cimbru și lemn de cedru la nivelul scalpului poate contribui la îmbunătățirea creșterii părului. Persoanele cu o boală în care părul cade (alopecia) au înregistrat o regresie semnificativă a părului atunci când și-au masat scalpul cu rozmarin și alte uleiuri esențiale în comparație cu cei care tocmai și-au masat scalpul fără uleiuri.

Dureri musculare și dureri: unele studii precoce arată că luarea unei combinații de rozmarin, hamei și acid oleanolic poate ajuta la ușurarea durerii asociate cu artrita. Uleiul din rozmarin este, de asemenea,  tratament pentru tratarea durerii musculare și a artritei și pentru îmbunătățirea circulației.

Unii oameni folosesc rozmarinul pentru a trata o serie de afecțiuni, inclusiv gută, tuse, dureri de cap, probleme cu ficatul, tensiune arterială ridicată, dureri de dinți și eczeme.