Roșii: 8 avantaje pentru sănătate

Roșii doftoria

Roșii: 8 avantaje pentru sănătate

Roșiile sunt considerate atât fructe, cât și legume și fac parte integrantă din bucătăriile din întreaga lume, în special în regiunea mediteraneeană. Consumul zilnic de roșii oferă un mare impuls pentru sănătate, împreună cu îmbunătățirea gustului alimentelor. Le puteți găsi în diferite alimente cum ar fi paste, pizza, ketchup și diverse băuturi.

  • 1. Îngrijirea pielii

Roșiile ajută la menținerea dinților, a oaselor, a părului și a pielii sănătoase. Aplicarea pe piele a sucului de roșii este chiar cunoscută pentru a vindeca arsurile solare severe. Consumul zilnic protejează pielea împotriva eritemului indus de UV. Acestea se clasifică foarte bine în pregătirea produselor anti-îmbătrânire.

  • 2. O sursă bogată de vitamine și minerale

O singură roșie poate furniza aproximativ 40% din necesarul zilnic de vitamina C. Vitamina C este un antioxidant natural care împiedică radicalii liberi care cauzează cancer să dăuneze sistemului organismului. De asemenea, conține vitamina A și potasiu, precum și fier. Potasiul joacă un rol vital în menținerea sănătății nervoase, iar fierul este esențial pentru menținerea circulației normale a sângelui.

  • 3. Îmbunătățirea vederii

Vitamina A, prezentă în roșii, ajută la îmbunătățirea vederii. Vitamina A este un antioxidant puternic. O mulțime de probleme de vedere apar datorită efectelor negative ale radicalilor liberi și lipsei vitaminei A din corp, fiind un puternic antioxidant, pot ajuta la prevenirea acestora.

  • 4. Ajută digestia

Roșiile păstrează sistemul digestiv sănătos, prevenind atât constipația cât și diareea. De asemenea, previne icterul și elimină efectiv toxinele din organism. În plus, ele au o cantitate mare de fibre și pot reduce simptomele constipației. O cantitate sănătoasă de fibre ajută la stimularea mișcării peristaltice în mușchii digestivi și la eliberarea sucurilor gastrice și digestive.

  • 5. Elimină din efectele nocive ale țigărilor

Acidul cumaric și acidul clorogenic, din roșii, luptă împotriva nitrozaminelor, principalele substanțe cancerigene găsite în țigări. Prezența vitaminei A în cantități mari s-a dovedit a reduce efectele cancerigene și vă poate proteja împotriva cancerului pulmonar.

  • 6. Ajută în hipertensiunea arterială

Consumul de roșii zilnic reduce riscul apariției hipertensiunii, cunoscută și sub numele de hipertensiune arterială. Acest lucru se datorează parțial nivelului impunător de potasiu din roșii. Potasiul este un vasodilatator, ceea ce înseamnă că reduce tensiunea în vasele sanguine și artere, mărind astfel circulația și scăzând stresul asupra inimii prin eliminarea hipertensiunii.

  • 7. Antioxidante

Roșiile conțin o cantitate mare de licopen, un antioxidant care este foarte eficient în eliminarea radicalilor liberi care cauzează cancer. Acest beneficiu poate fi obținut și din produsele de roșii prelucrate termic cum ar fi ketchup. Licopenul din tomate ne apără împotriva cancerului și s-a dovedit a fi eficient în combaterea cancerului de prostată, a cancerului de col uterin, a cancerului de stomac și a rectului.

  • 8. Protejați inima

Licopenul din roșii previne oxidarea lipidelor serice, exercitând astfel un efect protector împotriva bolilor cardiovasculare. Un consum regulat de roșii s-a dovedit că scade nivelul colesterolului LDL și al trigliceridelor din sânge. Aceste lipide sunt principalii vinovați în bolile cardiovasculare și conduc la depunerea de grăsimi în vasele de sânge.