Rinita alergică (febra fânului)

Rinita alergică

Rinita alergică

Rinita alergică, supranumită și „febra fânului”, este una din cele mai frecvente boli. Aceasta poate fi confundată cu răcelile cronice și poate duce la declanșarea altor afecțiuni.

Peste 30% din populația lumii este afectată de rinita alergică, majoritatea dintre aceștia fiind copii. Din cauza costului crescut al medicamentelor, sunt cheltuiți aproximativ 3,4 miliarde de dolari la nivel global pentru tratamentul bolii.

Deși copiii sunt cei mai predispuși la această boală, rinita alergică poate apărea la orice vârstă și este provocată, de cele mai multe ori, de inhalarea repetată a unor substanțe alergice.

Cu toate că boala este cunoscută și sub numele de „febra fânului”, paradoxal, fânul nu este o cauză frecventă a acestei boli, iar printre simptomele sale nu află și febra. Rinita înseamnă „iritația nasului”.

Rinita alergică: Simptomele rinitei alergice

Printre simptomele bolii se numără congestia nazală, strănutul, mâncărimea nazală și oculară, dar și lăcrimarea în exces a ochilor. Ocazional, se pot pierde simțul mirosului și al gustului.

În cazul în care boala este într-un stadiu avansat, pacientului îi poate sângera nasul.

Toate aceste simptome alergice interferează cu calitatea vieții pacientului, acestuia având dificultăți în a se concentra, dar și cu starea de sănătate a acestuia în general, boala putând cauza alte boli precum sinuzita, astmul, infecțiile otice sau polipi nazali.

Rinita alergică: Tratament

Deoarece rinita alergică nu poate fi vindecată, este indicată evitarea alergenilor care pot provoca această boală, iar în cazul apariței acesteia, se folosesc injectiile cu imunomodulatori.

Alergenii pot fi evitați prin rămânerea în interior, cu geamurile închise, în perioada în care nivelul polenului este ridicat în casă pe perioada în care nivelul polenului este înalt.

Dacă acest lucru nu este posibil, este indicat să se poarte o mască odată cu administrarea de antihistaminice.

Rinita alergică: Tratamentul medical incipient conține medicamente care sunt eficiente pentru majoritatea bolnavilor, însă, dacă acestea nu dau rezultate, sunt folosiți corticosteroizi nazali.

Tratamentul pentru copiii care au alergie este similar ca şi cel pentru adulţii care au alergie. Cu toate acestea, administrarea de medicamente la copii poate fi mai dificilă deoarece este posibilă apariţia de efecte secundare, iar unele medicamente nu sunt tolerate de copii.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citește și:

7 infuzii pentru rinita alergică

5 uleiuri esențiale pentru alergii

Rinita: tratamente naturiste pentru a ţine sub control rinita alergică

Soluție salină: ce afecțiuni poți trata cu apă salină