Rezistența la insulină: simptome, cauze, diagnostic și tratament

rezistența la insulină

Rezistența la insulină: simptome, cauze, diagnostic și tratament

Rezistența la insulină reprezintă capacitate scăzută a unora dintre celulele organismului de a răspunde la insulină. Rezistența apare atunci când, deși pancreasul produce o cantitate suficientă de insulină, celulele din organism sunt rezistente la efectele acesteia. Astfel, organismul pacientului are nevoie de o cantitate mai mare de insulină pentru a-și îndeplini funcțiile iar organismul va produce mai multă insulină.

Rezistența la insulină: simptome

  • Oboseală
  • Incapacitatea de concentrare
  • Creșterea nivelului de zahăr din sânge
  • Balonare
  • Somnolență
  • Creștere în greutate, stocare de grăsime, dificultate de a pierde în greutate
  • Creșterea nivelului trigliceridelor din sânge
  • Creșterea tensiunii arteriale
  • Depresie

Rezistența la insulină: cauze

Unii oameni s-au nǎscut cu rezistența la insulină în timp ce în cazul altora lipsa de activitate fizică face ca celulele să fie mai receptive la insulină. Cei mai mulți experți sunt de acord cǎ obezitatea este principalul factor care duce la instalarea rezistenței la insulină. Mai mult, rezistența la insulinǎ promovează creșterea ȋn greutate iar astfel un ciclu vicios apare pentru că în timp ce rezistența la insulinǎ promoveazǎ acumularea kilogramelor, kilogramele ȋn plus cresc rezistența la insulină.

Pe lânga creșterea generalǎ ȋn greutate, rezistența la insulinǎ este asociatǎ cu obezitatea abdominalǎ, hipertensiunea arterială, un nivel ridicat de trigliceride ridicate și un nivel scăzut al HDL ( „colesterol bun”). Aceste afecțiuni fac parte dintr-o serie de probleme asociate cu sindrom metabolic, cunoscut, de asemenea, și sub numele de sindromul rezistenței la insulină.

În cazul în care pancreasul trebuie să producă niveluri tot mai ridicate de insulină, în cele din urmă acesta nu mai poate face acest lucru pentru că beta-celulele din pancreas obosesc, moment în care, nivelul mare de glucoză din sânge duce la deteriorarea celulelor beta. Atunci, glicemia începe să crească și mai mult, iar dacă pacientul nu ia măsuri acesta poate reprezenta drumul către diabetul zaharat de tip 2.

Rezistența la insulină: diagnostic

Diagnosticarea este posibilǎ perin realizarea unui test de sânge care mǎsoarǎ nivelul de glucozǎ la persoanele care nu au mâncat în ultimele opt ore, sau un test de toleranțǎ la glucozǎ, care măsoară nivelul de glucoză la persoanele care nu au mâncat ȋn ultimele opt ore și care beau apoi o băutură specială pentru a se mǎsura nivelul de glucozǎ din sȃnge.

Medicii recomandǎ testarea periodicǎ ȋn special la oamenii care au peste 45 de ani, sunt supraponderali sau obezi, sun inactivi fizic, au un istoric familial de diabet zaharat, au hipertensiune arterialǎ, au un nivel scǎzut de colesterol bun, au antecedente de boli cardiovasculare sau diabet gestațional.

Rezistența la insulină: tratament

Tratamentul primar pentru rezistența la insulinǎ este reprezentat de ȋnceperea unui program de exerciții fizice și de pierderea ȋn greutate. Singurul medicament aprobat și recomandat în prevenirea diabetului zaharat este de metformin, ȋnsǎ se recomnadǎ la persoanele cu un anumit indice de masǎ corporalǎ.

Specialiștii recomandă reducerea dimensiunii obișnuite a meselor și alegerea unor porții mai mici, consum de apǎ și de bǎuturi fǎrǎ calorii, consum de alimente cu conținut redus de grǎsime, coapte sau fierte ȋn loc de prǎjite. De asemenea, se recomandǎ consumul de legume și renunțarea la dulciuri, alcool, produse de patiserie dar și la alimentele cu conținut ridicat de grǎsime.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citește și alte articole:

Despre diabet: hiperglicemie, hipoglicemie, nivelul glucozei (întrebări şi răspunsuri)

Prediabet: ce simptome are prediabetul și cum poate fi evitată boala

6 moduri de a scădea tensiunea arterială