Reumatism articular: cura de zarzavaturi

Reumatism articular cura

Reumatism articular cura de zarzavaturi

La persoanele care suferă de reumatism, alimentaţia trebuie să fie completă pentru a satisface necesarul de proteine, vitamine (A, C, K) şi săruri minerale.

Se începe cu o cură depurativă de 5-7 zile pe lună cu zarzavaturi crude din care să nu lipsească varză, morcov, ţelină, sfeclă roşie, mărar, pătrunjel, praz, ceapă, urzici, la care se adaugă supe de legume sau de fasole boabe, lapte acru, lapte proaspăt (1/2 litru), zer, iaurt, brânză, margarină, untură de peşte, orez (fiert în lapte), seminţe crude de dovleac sau floarea soarelui, nuci, arahide, cartofi (fierţi în lapte şi amestecaţi cu ulei de măsline şi un gălbenuş de ou). Se mai poate consuma terci de grâu încolţit cu miere de albine şi cafea de cicoare.

Dimineaţa, înainte de micul dejun, se beau 250 ml suc de ţelină, timp de 21 de zile consecutiv, iar seara sunt indicate sucuri de morcov (200 ml), rădăcini de păstârnac sau pătrunjel (100 ml), sfeclă roşie (100 ml) şi varză (100 ml).

Se impune evitarea contactului cu frigul şi umezeala. La crizele reumatice este absolut necesar un repaus absolut care va evita apariţia leziunilor cardiace, repaus intelectual şi evitarea emoţiilor şi a enervărilor.

Zilnic se pune o compresă locală cu ceai de ardei iute (o lingură pulbere la 250 ml apă clocotită) sau o cataplasmă cu lut sau cărbune vegetal pusă pe articulaţiile dureroase.

Bune efecte dă şi o pernă umplută cu pedicuţă, aplicată pe articulaţii.

În zilele calde de vară se va beneficia de efectele benefice ale băilor de soare, mai ales la mare, cu climat relativ constant, fără variaţii termice şi vânturi reci.

Apiterapia recomandă cataplasmele din două linguri polen uscat şi mărunţit, amestecat cu 100 ml ulei vegetal; se fierbe 5-10 minute la foc redus până se obţine o pastă, care se întinde pe zona dureroasă şi se lasă peste noapte.

Sunt utile şi frecţiile cu ulei de ienupăr, mentă, pin, lavandă, coriandru, rozmarin, petale de trandafir, muşeţel, sunătoare şi eucalipt, folosite separat sau în amestecuri.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole:

Reumatism: remedii din plante

Regim pentru reumatism: alimente permise şi interzise

Reumatism: simptome, tratamente naturiste și factorii de risc

Poliartroze: reumatism cronic degenerativ (remedii şi regim)