Remedii naturale care ţin insectele la distanţă

Remedii naturale care ţin insectele la distanţă

Remedii naturale care ţin insectele la distanţă

Atunci când suntem înţepaţi, organismul nostru nu reacţionează atât împotriva agresiunii, a înţepăturii, cât a substanţelor care ajung în piele odată cu saliva ţânţarului.

Femela de ţânţar ne inoculează nişte proteine care împiedică sângele să se coaguleze, pentru a putea fi aspirat prin trompă.

Organismul reacţionează la aceste substanţe printr-o reacţie inflamatorie: pielea se umflă în jurul înţepăturii, apare senzaţia de mâncărime şi de usturime.

Primul lucru care trebuie făcut este spălarea zonei inflamate cu apă rece şi cu săpun. Ulterior se poate aplica un cub de gheaţă ori o compresă cu apă rece.

Dacă răcim zona, vasele de sânge se îngustează (acesta este răspunsul lor la frig, pentru a păstra sângele cald), aşa că ajung mai puţine substanţe inflamatorii la locul respectiv.

Remedii naturale care ţin insectele la distanţă: plante

Plante care nu le plac ţânţarilor: lămâiţa, lavanda, cimbrul, gălbenelele, rozmarinul, busuiocul. Plantează-le în grădină sau aşează câteva ghivece în balcon.

Lămpile odorizante: adaugă în apă câteva picături de ulei esenţial, aprinde lumânarea şi lasă substanţele active să se evapore în aerul din cameră.

Cele mai recomandate uleiuri esenţiale în astfel de situaţii sunt cele de levănţică, de eucalipt şi de lămâie. Există brăţări impregnate cu ulei esenţial de lămâie. Agaţă-le de căruţul copilului sau de rucsac.

Poţi folosi uleiuri esenţiale şi pentru a grăbi vindecarea, dar nu aplicate direct pe piele, pentru că sunt iritante.

Masează locul, de trei ori pe zi, cu un amestec format din două picături de ulei esenţial la o linguriţă de ulei de floarea soarelui, de migdale sau de jojoba.

Simptome mai supărătoare pot avea persoanele cu pielea sensibilă, copiii sau cei care sunt înţepaţi la nivelul feţei, în apropierea ochilor. În aceste cazuri, ajută la retragerea blândelor cataplasmele cu frunze de varză crudă, de pătlagină sau de busuioc.

Alte remedii naturale care ţin insectele la distanţă

Zdrobeşte bine frunzele, ca să elibereze substanţele active.

Poţi încerca să aplici rondele de ceapă, cu efect antiinflamator, dacă blânda nu este localizată aproape de ochi. Atenţie! Aceste remedii sunt eficiente şi dacă suntem înţepaţi de alte tipuri de insecte.

Spre deosebire de înţepătura de ţânţar însă, cea de viespe ne pune organismul în contact cu un venin mult mai periculos decât saliva de ţânţar.

În acest caz, reacţia este mai zgomotoasă, iar unele persoane alergice la acest venin au nevoie de prim-ajutor medical. În lipsa acestuia, sunt în pericol de şoc anafilactic, adică asfixiere prin umflarea laringelui.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole:

Inţepăturile de insecte

Scapă de țânțari cu 7 plante

8 trucuri pentru a ține păianjenii afară din casă